Акценти
Начало / Общество / Отново за протест срещу закриване на жп гарата се готвят в Горни Дъбник

Отново за протест срещу закриване на жп гарата се готвят в Горни Дъбник

Протестна подписка срещу предложението за закриване на железопътната гара в Горни Дъбник организират жителите населото. От кметската администрация са уведомени за нея и припомнят, че през есента на миналата година от Национална компания „Железопътна инфраструктура”  са уверили жителите на Горни Дъбник, че гарата им няма да се закрива. Но сега отново е назначена комисия на 5 юни за закриване на жп гарата.  По този повод жителите на селото организират протестната подписка, а ако от Национална компания „Железопътна инфраструктура” не се съобразят с исканията им, горнодъбничани ще излязат на протест на главния път Плевен –София. Зад тях застава и кметът на селото Тодор Йорданов, който е категоричен, че ако има жп гара за закриване, тяхната е последната.

В подписката жителите на Горни Дъбник са изтъкнали няколко важни причини, за да не се закрива железопътната гара.  На първо място се посочва, че десетки жители, студенти и работещи ще останат без сигурен транспорт до областния град Плевен, както и до съседните общински центрове – Червен бряг и Долни Дъбник, тъй като в селото няма автогара, липсва и редовен автобусен транспорт.

Гара Горни Дъбник е опорна за обслужване на база с военновременни запаси на Държавен резерв. Също така гара Горни Дъбник обслужва и два клона на „Зърнени храни”. Като само в единият клон на сезон  се товарят над 10 000 тона зърно. Двата клона обслужват община  Долни Дъбник, Община Искър и Община Бяла Слатина. Зърнобазите са с голяма складова площ и с технически възможности за товаро- разтоварна дейност.

Ако бъде закрита гара Горни Дъбник, то жителите на няколко общини ще останат без сигурен железопътен транспорт, но и няма да има възможност да се обслужва Държавния резерв, както и двете зърнобази, се посочва в протестната подписка на жителите на Горни Дъбник, която ще бъде изпратена до Национална компания „Железопътна инфраструктура”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...