Акценти
Начало / Общество / Отложиха гласуването за концесията на ВиК услугите

Отложиха гласуването за концесията на ВиК услугите

Без гласуване завърши заседанието на ВиК Асоциация към обособена територия на ВиК ЕООД – Плевен, на което трябваше да бъде взето решение за концесията на ВиК услугите в Плевен, съобщиха днес от областната администрация.  В заседанието участваха областният управител Иван Новкиришки, заместникът му  арх. Бойко Балтаков, кметът на Плевен проф. Димитър Стойков и кметовете на всички общини от област Плевен.

В дневния ред на заседанието беше предвидено гласуване на процентно съотношение в управлението на асоциацията, според данни от последното преброяване на населението (2011 г.); гласуване на решение за започване на подготвителни действия за предоставяне на концесия за ВиК услуги в рамките на обособена територия на Асоциация по ВиК Плевен  и гласуване на решение подготвителните действия за предоставяне на концесия за ВиК услуги в рамките на обособена територия на Асоциация по ВиК Плевен да бъдат извършени от Министъра на регионалното развитие и благоустройството.

До гласуване обаче не се стигна, тъй като с писмо на Министъра на регионалното развитие и благоустройството е предложено то да бъде отложено след предстоящото приемане в Народното събрание на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за водите.

Това на практика не дава мандат на областния управител, като представител на държавата, да вземе участие в гласуването.  А според разпоредбите на Закона за водите, решенията на общото събрание на асоциацията по ВиК се вземат с мнозинство от три четвърти от всички гласове и заради липсата на определена позиция от Областния управител, който е с 35% от общия брой гласове, заседанието е отложено, съобщиха от областната администрация. То ще се проведе след като в Народното събрание бъде гласуван Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за водите.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...