Акценти
Начало / Политика / Скрининг при четири вида рак предвиждат от здравното министерство

Скрининг при четири вида рак предвиждат от здравното министерство

Един от най-важните проекти, по които работи Министерство на здравеопазването, е този за профилактика на онкологичните заболявания. Предвижда се скрининг четири вида онгологични заболявания – рак на маточната шийка, рак на гърдата, рак на дебелото черво и на простата. Това съобщи министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по време на среща дискусия по актуални политически и социални въпроси, организирана  от Националния изпълнителен съвет на Жени ГЕРБ и Областното ръководство на ГЕРБ – Плевен. Министър Атанасова препоръча жените да не пропускат възможността да се включат в предвидения скриниг на онкологичните заболявания, защото един от големите проблеми при онкологичните заболявания е тяхното късно откриване, съобщиха от офиса на ГЕРБ в Плевен.

В срещата, която се проведе през почивните дни в село Чифлик, Ловешка област, участваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и Румяна Бъчварова, началник на кабинета на министър-председателя.

Пред участниците в срещата министърът на образованието проф. Сергей Игнатов подчерта, че правителството работи за усъвършенстване н  модернизиране на цялата образователна система – от въвеждането на задължителната детска градина за 4-годишните до висшето образование, при което от 2010 г. студентското кредитиране е гарантирано от държавата.

Според инж. Тотю Младенов, Министър на труда и социалната политика, жените са резерв на пазара на труда, затова се работи за създаване на социални услуги – детски ясли и градини, програми за отглеждане на деца, които да позволят на жените по-бързо да се върнат на работа, тъй като пазарът има нужда от свежа реална квалифицирана сила. Зам.- министър Валентина Симеонова, сподели, че трябва да се работи за прекратяване на практиката за ранното отпадане на децата от училищната система, защото, ако не обръщаме внимание на това, кризата ще се задълбочи. В тази посока образователната и социалната системи трябва да работят свързано.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...