Акценти
Начало / Последни новини / Отлично представяне на плевенчани в открития пролетен турнир по шахмат

Отлично представяне на плевенчани в открития пролетен турнир по шахмат

Николай Йорданов от „Етър“-В.Търново спечели открития турнир по шахмат „Първа Пролет“ в Плевен. Турнирът е вторият от веригата турнири, които „Спартак Плевен XXI“ организира тази година. В него се включиха 21 състезатели от Плевен, Ловеч и Велико Търново. Те играха 7 кръга по „Швейцарска Система“. Съдия бе Чавдар Андреев и турнирът важеше за международно ЕЛО. Контролата за игра бе по 25 минути на състезател с добавка по 10 секунди на ход.

Турнирът започна с поздравления от ръководството на „Спартак Плевен XXI“ към 10-годишния им състезател Кристиян Георгиев, който предния ден спечели детския турнир за купа „Янтра Днес“, който се състоя във Велико Търново. На свой ред малкият състезател почерпи участниците в турнира и получи поздравления и от тях. По ирония на съдбата, жребият го срещна срещна в първия кръг с главния съдия на турнира в Търново и бъдещ победител в настоящия – Николай Йорданов („Етър“-В.Търново). Търновският състезател направи голям жест към домакините, като въпреки тежкото съдийстване на турнир с 80 участника в предният ден, загърби умората и пристигна да играе в Плевен, като доведе със себе си и двама негови състезатели – десетгодишните братя Стилян и Кристиян Ангелови.

шахмат

Наличието на състезатели от 10 до 85 годишна възраст в турнира го направи много интересен. Първото място бе спечелено убедително от Николай Йорданов, който не изпусна водачеството от първия кръг и с 6,5 точки от 7 възможни, убедително спечели първото място. Втори със 5,5 точки остана плевенчанинът Мариян Маринов (Плевен), а с 5 точки трети остана Мариян Дочев от Ловеч. Трима плевенски състезатели с по 4,5 точки допълниха призовата шестица. Това бяха Енвер Таир, който спечели допълнителната награда за най-добре представил се ветеран, председателят на „Спартак Плевен XXI“ Петьо Маринов и 85-годишния Николай Ненчев.

При награждаването бе отбелязано, че през миналата година Николай Ненчев е най-възрастният състезател, взел участие в Държавните Първенства, като любопитно е, че и най-малкият участник в тях – Мартин Попов (6-годишен), също е състезател на „Спартак Плевен XXI“. Организаторите дадоха още три допълнителни награди – за най-добре представила се състезателка, юноша до 18 и 10 години. Те бяха спечелени съответно от Гергана Димитрова, Владимир Върбанов и Кристиян Георгиев.

Ръководството на х-л „Ростов“ предостави отлични условия за провеждането на турнира, а г-н Васил Антонов, който е и член на УС на БФШ, присъства на голяма част от състезанието.

Следващото шахматно състезание е от 2 април в град Пловдив, където ще се състоят Държавните Индивидуални Първенства до 12, 14, 16 и 18 години. „Спартак Плевен XXI“ ще бъде представен на тях от Белослава Кръстева, Гергана Димитрова, Владимир Върбанов, Калоян Попвасилев и Румен Кънчев. Те ще бъдат водени от треньора Михаил Гигов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...