Акценти
Начало / Общество / Откриват обединен оперативен център в плевенската пожарна

Откриват обединен оперативен център в плевенската пожарна

Обединен Оперативен център ще бъде открит в сградата на Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” Плевен на 12 октомври. Подобен център, но с името Оперативен комуникационно-информационен център, в Плевен започва да функционира от 2008 год. като в него работят служители на Областна дирекция “Гражданска защита” към Министерството на извънредните ситуации. С промените в Закона за Министерство на вътрешните работи от 1 януари 2011год. обаче, е създадена Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“, която обедини и пое функциите на закритите “Пожарна безопасност и спасяване” и “Гражданска защита”. През тази година центърът се премества от сградата на Областна администрация Плевен в тази на пожарната на ул. “Св. Св. Кирил и Методий” №31.

Оперативният център организира управлението, осъществява непрекъснато взаимодействие и поддържа постоянна връзка с дежурните екипи, участващи в ликвидирането на пожари, бедствия и извънредни ситуации на територията на област Плевен. Служителите в него работят на 24-часово непрекъснато дежурство, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината.

След получаване на сигнал от единния европейски номер 112, служителите от Оперативния център веднага изпращат дежурния екип, в чийто район е възникнало произшествието. Те управляват и контролират дежурните екипи, извършващи пожарогасителна и спасителна дейност и при необходимост привличат допълнителни сили и средства. Сигналите, които се получават от 112, не са само за пожари. Екипите на пожарникарите и спасителите реагират и на произшествия и инциденти като свличане на земни маси, наводнения, инциденти с опасни вещества и материали, отстраняване на опасно наклонени и паднали дървета и клони и др.

В Оперативния център е разположена комуникационно-информационната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт, на съставните части на Единната спасителна система и на населението при бедствия. Освен приемането на обаждания за произшествия, в центъра ежедневно се изготвят бюлетин и справки за състоянието на оперативната обстановка. Актуализират се наличната информация за служители и пожарна и спасителна техника на дежурство и базата данни за контакти с други служби и оперативни процедури.

Обединеният Оперативен център в Плевен ще бъде открит от 11.00 часа на 12 октомври в сградата на областното управление в града. Гости на тържествената церемония се очаква да бъдат директорът на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението – гл. комисар Николай Николов, областният управител Иван Новкиришки, председателят на Общински съвет Плевен Дарин Ангелов, кметът на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и др.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...