Акценти
Начало / Общество / Осъдиха условно директор на селско училище, превишил властта и правата си

Осъдиха условно директор на селско училище, превишил властта и правата си

Директор на основно училище в село в Плевенска община получи две години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок заради превишаване властта и правата си. Състав на Окръжен съд Плевен присъди за М. В. и лишаване от право да заема длъжността директор на училище за срок от три години.

Мъжът е признат за виновен в това, че през периода 27.05.2003 г. – 13.05.2005 г. при условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – директор на основно училище, превишил властта и правата си и нарушил чл. 44, ал. 4 от Закона за народната просвета. Съгласно него средствата от реализацията на поименните компенсационни бонове могат да се разходват само за целите на детската градина, училището и обслужващото звено. М. В. обаче на 27.05.2003 г. сключил договор с А. П. за извършване на действия, свързани с възстановяване собствеността върху земеделски земи, отчуждени от училището, получаване на обезщетения с поименни компенсационни бонове по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и продажба на същите. На 21.03.2005 г. сключил договор с Х. Т. за извършване на всички дейности по намиране, покупка и нотариално прехвърляне в собственост на училището на земеделска земя и/или парцели. Така през периода 08.04.2004 г. – 13.05.2005 г. М. В. се разпоредил с парични средства, получени след реализация на депозитарна разписка, удостоверяваща притежаването на поименни компенсационни бонове от основното училище.

От месец април 2004 год. до май 2005 год. директорът се разпоредил с платежни нареждания няколко пъти в полза на двамата други мъже – А. П. и Х. Т., в резултат на което са настъпили значителни вредни последици за училището за сума в размер на общо 331 954,24 лв. като деянието представлява особено тежък случай, пише в документите.

Със същата присъда за виновен е признат и Х. Т., който съзнателно ощетил със сумата от 124 000 лв. основното училище. Той е осъден на осем месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, считано от влизане на присъдата в сила и глоба в размер на 150 лв.

Признатият за виновен директор ще трябва да заплати и 207 954.24 лв. обезщетение за претърпените в резултат от престъплението имуществени вреди, ведно със законната лихва върху посочената сума, считано от 08.04.2004 год. до окончателното изплащане на обезщетението. Х. Т. пък ще трябва да плаща обезщетение от 124 000 лв. за претърпените имуществени вреди, заедно с лихвата, считано от 13.05.2005 год. до окончателното изплащане.

Двамата мъже дължат и суми за деловодни разноски на Областната дирекция на МВР Плевен, както и на Плевенския Окръжен съд.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд Велико Търново.

След постановяване на присъдата, съдът се е произнесъл и по мерките  за неотклонение по отношение на М. В. и Х. Т. В хода на досъдебното производство на подсъдимите е взета мярка за неотклонение “Подписка”, която е потвърдена. Определението подлежи на жалба и протест пред Апелативен съд Велико Търново в 7-дневен срок.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...