Акценти
Начало / Икономика / Започват строително-ремонтни работи по отводнителните канали в Крушовене

Започват строително-ремонтни работи по отводнителните канали в Крушовене

Жителите на село Крушовене научиха добра новина тези дни – започват строително-ремонтните работи по проекта “Реконструкция на охранителни (отводнителни) канали и ремонт на съществуващи към тях защитни съоръжения с цел предпазване от наводнения на село Крушовене, община Долна Митрополия”. Проектът е на стойност 905 311.74 лв., от тях 860 046.15 лв. ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие. “Проектът е от изключителна важност за селото, тъй като при обилни валежи то се наводнява”, обясни кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска.

Тя припомни ужасяващото наводнение в средата на май месец миналата година. Тогава половинчасов проливен дъжд наводни пет махали заедно с центъра на село Крушовене, вода и кал нахлуха в дворовете и мазетата на близо 80 къщи. През селото минава канал, дълбок 2 м, който събира вода от стръмен дол край населеното място. “Трябваха ни месеци, за да се почисти хумуса от дворовете и улиците. И през тази година, докато траеха проектиранията и се работеше по техническата част, страховете ни бяха да не се повтори бедствието. За щастие, такова нямаше”, каза още Поля Цоновска.

На срещата за даване старт на проекта присъстваха областният управител на Плевен Иван Новкиришки, председателят на ОбС Долна Митрополия Петър Петров, кметът на Крушовене Димитър Фурников, общински съветници и кметове на населени места, както и екипът, работещ по проекта, представители на проектантската организация и фирмата-изпълнител. Те съобщиха, че обжалване на процедурата за изпълнител е забавило малко старта, но вече всичко е наред и се започва работата.

Строително-ремонтните дейности ще се извършат от ГУ “Строителство и възстановяване”. Крайният срок за приключване на проекта за строително-ремонтни работи по отводнителните канали в Крушовене е 2 юни 2013 год.

Снимка: пресцентър Община Долна Митрополия

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...