Акценти
Начало / Култура / Плевенските ротарианци с проект за позлатяване на иконостаса в Мавзолея

Плевенските ротарианци с проект за позлатяване на иконостаса в Мавзолея

По два проекта, свързани с културно-историческото наследство на Плевен работят членовете на Ротари клуб в Плевен. Единият от тях, свързан с възстановяване на външните иконописи по фасадата на църквата „Св. Николай” в центъра на Плевен, вече се реализира. Две от иконите са възстановени и консервирани, за да се запазят от атмосферните влияния. Реставратор е Иван Йотов, който работи по стара снимка, на която добре личат оригиналните стенописи.

Вторият проект, по който ротарианците ще работят, е за позлатяване на иконостаса в параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец”. За да започнат работа там обаче,е необходимо разрешение от Националния нститута за недвижимо културно наследство към Министерството на културата, обясниха от Ротари клуб – Плевен. Редът за получаване му е чрез писмо от Община Плевен. Ротарианците изразиха надежда, че от общинската администрация ще действат бързо и отговорно, за да се полчи нужното разрешение.

Средствата, необходими за позлатяване на иконостаса, ще бъдат осигурени изцяло от Ротари клуб. Те ще бъдат събрани от благотворителни акции на организацията и лични дарения на членовете й, кавато е обичайната практика за тази структура.

Иконостасът в мавзолея  „Св. Георги Победоносец” е уникален. Дърворезбата е дело на Ян Травничка. Любопитен факт е, че още преди да бъде монтиран, през 1906 г. иконостасът получава златен медал на Парижкото световно изложение. Иконите са рисувани от големите български художници – Антон Митов и Иван Мърквичка. Те не следват църковните канони, а са истинска живопис. Рядко може да се види в българска църква Св. Георги да не е на кон, както и изображение на руския светец Александър Невски.
В параклиса-мавзолей църковни служби се провеждат само четири пъти в годината – на 1 март – деня на гибелта на руския император Александър ІІ, на 3 март – Освобождението на България, на 6 май – партронния празник, и на 10 декември – Освобождението на Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...