Акценти
Начало / Култура / Основи на римски колони, датирани от ІІ век, предаде полицията на музея

Основи на римски колони, датирани от ІІ век, предаде полицията на музея

Със съдействието на полицията в Плевен днес в Регионалния исторически музей бяха предадени две бази /основи/ на колони, произхождащи най-вероятно от богата римска вила, научихме от Петър Бънов, ръководител на отдел „Археология” на Регионален исторически музей – Плевен.

Базите са от района на село Борислав, Плевенско. Ето какво разказа за находката специално за infopleven  археологът Петър Бънов: „Съдейки по големината на базите, вероятно са  от частни постройки. Тъй като нямаме проучване в този район – в смисъл на разкопки, теренни обхождания и проучвания имаме разбира се, смятам, че могат да произхождат от някоя римска вила – вила рустика. Искам да кажа, че, когато кажем вила, съвременният  човек разбира къща за почивка. Но вила рустика е един истински чифлик, в който през лятото живее собственикът. Тя е едно голямо земеделско предприятие и е възможно точно  от неговия вътрешен двор, който е бил с колонада, да са тези основи на колони. Съдя, че са от частен дом, тъй като не са много големи. Базите са хубави, грижливо изработени и са добре запазени. Едната, по-малката, е от мрамор, а другата – от камък. Възможно е да произхождат от богато селище от градски тип, за което подсказва по-богатата им украса.

Базите са ценни, защото дават информация, която при други находки или обхождане на терена, може да ни даде допълнителна информация за едно древно селище.

Колоните се датират след края на ІІ век. Различният им диаметър подсказва, че са от различни сгради. Диаметърът на по-малката е около 40 см, а на по-голямата – около 45 см, което предполага височина на колоните между 3 и 4 метра”.

Петър Бънов уточни, че находките произхождат от благодатен за археологията район. Недалеч от близките до Борислав  села –  Александрово, Каменец, Вълчитрън и Летници, е минавал пътят от античния град Улпия Ескус към Филипопол и не е изключено древноримските селища да имат връзка с този път. Бънов припомни още, че от  село Вълчитрън произхожда едно от най-забележителните тракийски съкровища, в Летница е намерено едно прекрасно сребърно тракийско съкровище, от Александрово има голяма монетна находка, а в Каменец  също се намира богат монетен материал. Археологът допълни още, че западно от село Катерица, което е в същия район, има открито много хубаво селище с керамичен материал, който е буквално като изсипан там. Според Петър Бънов находките произхождат от едно от тези селища. В подкрепа на това предположение е фактът, че районът, където са намерени частите от колони, преди години  иманяри са разкопавали с трактори, за да търсят метални находки. Вероятно при тези иманярски разкопки са открити базите, но тъй като са тежки за пренасяне, а и цената им не е висока, са изоставени, предполага археологът.

Той изказа благодарност на полицай Любомир Ценов, който е предоставил частите от древноримски колони на музея. Бънов подчерта, че Регионалния музей много добре си систрудничи с полицията в Плевен.

Новите находки са разположени в парка на Регионалния исторически музей в така наречения лапидариум. В съседство с тях е надгробната плоча /стела/ открита в село Чавдарци, което е в близост до района, откъдето са базите. Възможно е  да се окаже, че те са от едно голямо неизвестно досега селище, допуска Петър Бънов.

Всички експонати в лапидариума са от римската епоха и то предимно от края на ІІ век до ІV век. Най-старият надгробен паметник в лапидариума е от І век, който е на ветеран от македонския легион. Така че новите находки добре се вписват в средата. Сега предстои да бъдат поставени на подходящи основи, за да не потъват в почвата и в същото време да изпъкне цялата им красота.

На снимката: Археологът Петър Бънов показва една от ценните находки, зад гърба му е по-малката основа за колона, изработена от мрамор от древноримски майстор

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...