Акценти
Начало / Икономика / Милко Георгиев, производител на хляб: Реалната цена на хляба е 2 лева за килограм

Милко Георгиев, производител на хляб: Реалната цена на хляба е 2 лева за килограм

Единствените, които могат да кажат ще се увеличи ли цената на хляба и с колко, са производителите. Ако получаваме дотация, тогава може министри да казват, че хлябът може да поскъпне само с няколко стотинки. Така коментира вчерашното изказване на министъра на земеделието Мирослав Найденов плевенският хлебопроизводител Милко Георгиев, който е и председател на Съюза на хлебопроизводителите в Плевен.  Ще припомним, че министър Найденов заяви по време на Консултативния съвет по зърното, че хлябът няма да поскъпва, а ако има някакво повишение, то ще е със стотинки.

Според Милко Георгиев реалната цена за килограм бял хляб в момента е 2 лева. „Това е цената, която може да покрие разходите ни за производство и да ни гарантира все пак някаква печалба”, категоричен е Георгиев.

Той разказа, че само преди няколко дни брашното от старата реколта е поскъпнало между 20 и 40 лв. за тон при различните мелници заради скока в цената на еленергията от 1 юли тази година. От вчера са сюрпризирани с ново увеличение от 8 ст. на килограм. При тези промени в цените едва ли е нормално да се говори, че няма да има вдигане на цената на хляба, смята дългогодишният хлебопроизводител. Той коментира и друг наболял проблем – как да се увеличават заплатите на персонала, ако суровините за производството на хляб постоянно поскъпват, а цената на крайния продукт остава почти непроменена. „Не мога да продавам хляба за  0.30 ст. и да давам заплати от 600 лв.”, коментира Георгиев. Това го е принудило той да свие персонала си до минимум.

Хлебопроизводителят изтъкна, че не може да се залага на ниска цена, която да доведе до увеличаване на оборота и от там вдигане на печалбата. „Дори и да задържим сравнително ниска цената на хляба, не може да разчитаме на кой знае какво увеличение на оборота, тъй като хората са едни и същи и купуват приблизително едно и също количество хляб”, обяснява Георгиев.

Той прогнозира, че ситуацията в момента на пазара ще доведе до фалит много от по-дребните производители. Но, ако останат само големите на пазара, това неизбежно ще доведе до рязко поскъпване на хляба, категоричен е той, правейки аналогия с пазара на горивата в България. И изрази убеденост, че това е политиката в момента – унищожаване на малките хлебопекарни.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...