Акценти
Начало / Култура / Освободиха директора на РИМ с мотив,че няма нужната квалификация

Освободиха директора на РИМ с мотив,че няма нужната квалификация

Днес директорът на Регионалния исторически  музей в Плевен – Стефка Григорова, е получила заповед за освобождаване, която влиза в сила от утре, 20 юни. Мотивът за уволнението й е, че няма нужната квалификация за заеманата длъжност. Това съобщи преди малко пред журналисти самата Стефка Григорова.

Новата длъжностна характеристика е връчена на Григорова в началото на миналата седмица, придружена с писмо от секретаря на Община Плевен. От писмото става ясно, че актуализацията на длъжностна характеристика за длъжността директор на Регионалния исторически музей е утвърдена от секретаря на Община Плевен на 11 юни 2012 г. „Приканваме ви в тридневен срок от получаване на настоящото писмо да представите документи, доказващи че отговаряте на изискванията за заемане на длъжността”, е записано в писмото. Сред изискванията освен образователен ценз, са още заемащия длъжността директор да е издал книга, да владе четири чужди езици. „Какво налага такава актуализация, какво се е променило в статута на музея, че е необходимо директорът да отговаря на други изисквания и да му се вменяват други основни функции”, пита Стефка Григорова, според която зад уволнението й стоят политически причини.

Новата длъжностна характеристика е изготвена съгласно  Закона за паметниците и музеите от 1969 г., включително отменена през 1998 г.  Наредба за опазване на недвижимите паметници на културата, което Григорова определя като грубо нарушение. При положение, че длъжностната характеристика, която е подписала след спечелване на конкурса преди две години е утвърдена от Министерството на културата и издадена съгласно Закона за културното наследство, който е в сила от април 2010 г.

Ето защо тя е подготвила писмо до министъра на културата, с което го уведомява за случващото се с  нея. Копие от писмото ще бъде изпратено и до други институции. Освен това Стефка Григорова е наела адвокат и заяви, че утре завежда дело срещу Общината. „Няма да позволя повече да бъда унижавана и да бъде петнено името ми”, категорична е тя.

Пред журналисти Григорова обяви още, че ще иска да бъде изслушана и на заседание на Общинския съвет, което предстои да се проведе на 28 юни. „Готова съм и на публичен дебат с кмета проф. д-р Димитър Стойков по проблемите за музея“, заяви още Григорова.

По случая потърсихме коментар  и от община Плевен. Оказа се обаче, че кметът проф. д-р Стойков е на работна среща в столицата. Малко по-късно беше обявено, че утре, сряда, от 10.30 часа кметът ще даде изявление по повод ситуацията в Регионалния исторически музей.

До избора на титуляр на поста директор на РИМ – Плевен, предстои да бъде определен временно изпълняващ тази длъжност. Конкурсът за мястото по закон трябва да бъде обявен в рамките на следващите 3 месеца.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Уволнението на госпожа Григорова е една правилна, но закъсняла стъпка. Поради управленско безхаберие и алчност тя съсипа музея. Допитайте се по този въпрос до музейните специалисти – неслучайно преди време те излязоха с декларация против нея.