Акценти
Начало / Общество / Оправдан за кражба на ток мъж осъди прокуратурата

Оправдан за кражба на ток мъж осъди прокуратурата

Мъж от никополското село Милковица осъди прокуратурата заради несправедливо обвинение, че е крал ток. Със съдебно решение на Плевенски Окръжен съд на М. Г. ще бъдат изплатени 6 600 лева обезщетение, плюс всички разноски по делото.

Историята започнала на 29 юни миналата година, когато М. Г. е обвинен, че е манипулирал свързания си с мрежата на ЧЕЗ електромер. По бързата процедура Районен съд Никопол го осъжда на пробация и глоба. Наложена му е и мярка за неотклонение подписка – да не променя местоживеенето си и да се явява редовно пред разследващите органи и в съда. Набеденият мъж обжалва наказанието си в Окръжен съд Плевен, който отменя присъдата и връща делото в Районен съд Никопол за ново разглеждане с нов състав. В крайна сметка на 20 април 2012 год. М. Г. е оневинен – става ясно, че неговият електромер е манипулиран от съседа му, служител на електрическата компания.

Времето до оправдаването му мъжът от Милковица преживява много тежко, затова решава да търси правата си и предявява иск срещу прокуратурата за обезщетение от над 40 000 лева за причинени неимуществени вреди. Искът впоследствие е намален на 25 500 лв. В жалбата до съда, насочена срещу Главна прокуратура, мъжът обяснява, че наказателното производство срещу него му е коствало много нерви, срам, напрежение, разход на време и средства, наложило се и да отсъства от работа. М. Г. е сирак и най-близките му хора са съседско семейство, при които ходел да се къпе, да пере, да гледа телевизия, ползвал и хладилника им, тъй като от ЧЕЗ до завеждане на делото отказвали да пуснат електричеството в дома му.

Мъжът твърди също, че е изживял “неудобство, притеснения и срам от хората, тъй като е единствен в цялото село без ток. Макар че е млад и несемеен, е ограничил контактите си, не е посрещал гости, тъй като е бил със занемарена лична и битова хигиена”, пише в документите. Особено тежко на М. Г. е било на Коледа, Нова година и Великден, които прекарал в самота и мрак. Не е празнувал дори рождения си ден. Сред познати, близки и приятели пък се настанило впечатлението, че младият мъж е крадец на ток – започнали да го упрекват, че е искал да избегне плащане на минимални суми от по 20 – 30 лв., каквито са били сметките му за ток в продължение на години. М. Г. заявява още, че съзнавайки че не е извършил нищо незаконно, е бил стресиран от повдигнатото срещу него обвинение и от евентуално налагане на несправедливо наказание. Всичко това е причинило на оправдания морални и психически вреди, за които иска обезщетение.

“Като  съобрази изложеното по делото и показанията на свидетелите, съдът намира, че са налице всички изискуеми от закона предпоставки за уважаване на предявения иск против Прокуратурата на РБ за претърпени неимуществени вреди в размер на 6 000 лева. За разликата до заявената претенция от 25 500 лева, искът се явява неоснователен и следва да бъде отхвърлен. Сумата се дължи, ведно със законната лихва върху нея, считано от датата на влизане в сила на оправдателната присъда”, пише в съдебното решение на Окръжния съд в Плевен полза на М. Г. С него обвинението е осъдено да заплати на ищеца и 600 лева за имуществени вреди, плюс 126.62 лева за разноските по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд Велико Търново в двуседмичен срок.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...