Акценти
Начало / Култура / В международни фестивали в Босна и Македония ще участва плевенската Драма

В международни фестивали в Босна и Македония ще участва плевенската Драма

Плевенските театрали започват новия сезон с две фестивални участия. В понеделник, 8 октомври, артистите заминават за Босна и Херцеговина, където от 5 до 11 октомври в град Баня Лука се провежда 10-то издание на международен театрален фестивал. Нашият театър е поканен да участва със спектакъла „Телефонът” на проф. Боньо Лунгов.

Плевенските артисти ще  изнесат сутрешно представление на 11 октомври.

Ще припомним, че самото поставяне на авторския спектакъл на проф. Лунгов на плевенска сцена беше обвързано с тази покана за участие във фестивала в Босна и Херцеговина. Премиерата  беше през февруари тази година и привлече многобройна публика. Едночасовият спектакъл е наситен с динамично действие, участници в което са актьорите, музиката и близо 100 телефонни слушалки. Но в спектакъла текст няма. В пет миниатюри – всяка една завършен разказ, който обаче препраща към следващата миниатюра, се разкрива основната тема на спектакъла. А именно, че телефонът така се е сраснал със съвременния човек, че нормалното общуване вече почти не се случва. Стига се дори до абсурдната ситуация младоженци да си кажат „да” по телефона.

Фестивалът в Баня Лука е с конкурсен характер, а връчваното отличие е Гран при. Директорът на плевенския Драматичен театър Илко Иларионов се надява нашият спектакъл да бъде оценен по достойнство и да е сред претендентите за големия приз.

Плевенският театър е получил покана за участие и в друг международен фестивал – този в Скопие, Македония, който ще се проведе в средата на месец ноември. Там те ще участват с „Кокошка” на младата македонска режисьорка Александра Кардалевска.

Не сме загърбили участията си и в традиционните български театрални фестивали, като „Нова българска драма” в Шумен или „Варненско лято”, обясни Иларионов. Но селекцията за участие в тях ще стане, след като бъдат реализирани  новите постановки за сезона. В програмата си Плевнският театър е предвидил близо 10 нови заглавия за възрастни и деца.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...