Акценти
Начало / Здравеопазване / Операция в реално време с новия робот Да Винчи Си демонстрираха пред журналисти от страната в Плевен

Операция в реално време с новия робот Да Винчи Си демонстрираха пред журналисти от страната в Плевен

 До Винчи операционна

Операция на живо с революционната система за роботизирана хирургия Да Винчи Си беше демонстрирана в Плевен пред журналисти от страната. Оперирана беше 48-годишна пациентка от Русе с рак на маточната шийка. Интервенцията извърши проф. Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизираната хирургия в България. Първоначално интервенцията беше наблюдавана дистанционно на монитор в единствения за Източна Европа и Балканския полуостров Телекомуникационен ендоскопски център (ТЕЛЕЦ). След това журналистите имаха възможност да посетят и операционната, в която с робота от най-ново поколение оперираше професор Горчев и обясняваше какво се случва в реално време.

До Винчи операционна

Да Винчи журналисти

проф. Горчев - До Винчи операционна

Събитието продължи отново в ТЕЛЕЦ, където ректорът на Медицинския университет Славчо Томов показа двете огледални учебни зали с аудиовизуална конферентна мрежа за връзка с други центрове в страната и чужбина. Системата за телевръзка свързва в реално време опериращия хирург, конферентните и експерименталните операционни зали, както и центровете за диагностика и терапия в страната и чужбина. Уникалните дадености се използват за обучение на студенти, докторанти и специализанти, разказа проф. Томов.

Той представи и проект за инсталиране на 3D студио за обучение в Телекомуникационния център за новата учебна година. Въвеждането на обучение в триизмерен формат ще повиши конкурентоспособността на висшето училище и ще затвърди облика му на модерен образователен център по телехирургия с авангардни технологии, убедени са от ръководството на Медицинския университет.

Славчо Томов - До Винчи операционна

Към настоящия момент в ТЕЛЕЦ е монтиран първият в Източна Европа виртуален ендотренажор – система за обучение по ендоскопска хирургия в реално време със софтуер, съдържащ 180 000 аперативни интервенции, записани от практиката в целия свят. В ТЕЛЕЦ се провеждат високоспециализирани курсове по лапароскопска хирургия за лекари специалисти и медицински сестри. Интензивните курсове на обучение са тридневни, като последният ден обучението се провежда върху животни в реална операционна, информира проф. Томов.

ТЕЛЕЦ тренажор

Иновативната технология със симулатор за обучение Да Винчи Си е инсталирана от Медицинския университет – Плевен по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, което поставя висшето училище сред водещите центрове в Европа с две системи за роботизирана хирургия. В календара на учебните събития на МУ – Плевен са включени много форуми, които ще се състоят в ТЕЛЕЦ. През октомври 2014 година под патронажа на плевенското висше училище в София ще се проведе III Международен конгрес по роботизирана хирургия с председател проф. Григор Горчев. По време на събитието видни специалисти от Европа и САЩ ще споделят своя опит в сферата на роботизираната хирургия, информираха още от висшето училище.

По време на днешното събитие посетителите в Телекомуникационния център към Медицинския университет имаха възможност да тестват демороботизираната система за обучение.

Тренажор ТЕЛЕЦ

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...