Акценти
Начало / Общество / Назначават 240 безработни за охрана на селата в областта

Назначават 240 безработни за охрана на селата в областта

табела-село-Мечка

Започна назначаването на безработни лица 240 сътрудници по опазване на обществения ред ще работят в продължение на 8 месеца в малките населени места на територията на Плевенска област. Това са безработни, които ще бъдат назначени по Национална програма „Сигурност”, информират от Областна администрация – Плевен.  Средствата за трудовите възнаграждения по програма, които са в размер на минималната работна заплата за страната – 340 лв месечно, се осигуряват от държавния бюджет, поемат се и дължимите осигурителни и здравни вноски.

Кандидатите се подбират от службите на Бюрото по труда.  Сътрудници по опазване на обществения ред могат да бъдат лица поне с основно образование, които не са осъждани и нямат висящи наказателни производства. Те ще трябва да сигнализират органите на МВР при риск от извършване на престъпления и настъпване на бедствия, аварии, катастрофи. В рамките на своите правомощия ще съдействат за недопускане на кражби, злоупотреби и противозаконни посегателства. При нужда ще оказват помощ на по-възрастни хора и на хора с увреждания.

Работодатели по програмата са съответните областни администрации, които ще извършват и контрол по изпълнението на дейностите.

Национална програмата „Сигурност“ е разработена и се изпълнява съвместно от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на вътрешните работи. Целта е осигуряване на заетост и трудови доходи на безработни лица, подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в общини с висока безработица и високо ниво на битова престъпност.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...