Акценти
Начало / Култура / „Сватбата на Фигаро” представят Русенската опера и Плевенският общински хор

„Сватбата на Фигаро” представят Русенската опера и Плевенският общински хор

BIG1363339006Maria_Tzvetkova

Мария Цветкова

Комичната опера в четири действия „Сватбата на Фигаро” от Моцарт ще представят на плевенска сцена Русенската държавна опера и Общинският хор „Гена Димитрова”. Спектакълът ще се играе на 7 април от 19 часа в залата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”.

Диригент е Андрия Павлич от Сараево. Женските персонажи ще изиграят Мария Цветкова (сопран), Даниела Караиванова (сопран), Петя Цонева (мецосопран), Андреана Николова (мецосопран) и Флора Търпоманова (сопран), в мъжките роли ще се превъплътят солистите Пламен Бейков (бас), Момчил Миланов (бас), Емил Желев (бас), Стилиян Минчев (тенор) и Стефан Пенчев (бас).

BIG1369332970Plamen-Beykov

Пламен Бейков

Операта „Сватбата на Фигаро“ е смешна история за любов, изневери, дребни хитрини, надежди, мечти. Тя описва един ден в двореца на граф Алмавива. Розина е графиня. Нейният съпруг – графът, преследва Сузана, която съвсем скоро ще се омъжи за своя любим – Фигаро, камериер на графа. Когато графът забелязва у Керубино, младия паж, интерес към графинята, той се опитва да се отърве от него, изпращайки го за офицер от неговия личен полк. Фигаро, Сузана и графинята замислят план да притиснат графа и да разкрият неговата невярност. През нощта всички са в градината на двореца и се замесват в поредица от комични случки и объркани идентичности, приключващи с унижение на графа и прошка от страна на графинята.

BIG1369307887Daniela-Karaivanova

Даниела Караиванова

Либретото на операта е написано от Лоренцо да Понте по втората част от сюжета на Пиер Бомарше от 1784 „Безумният ден, или Сватбата на Фигаро”, предложено му от Моцарт. Да Понте приел предложението на Моцарт, като се заел сам да издейства разрешение за постановката на операта и съзнателно пропуснал отделни епизоди от пиесата по цензурни съображения. Все пак основната идея за превъзходството на човека от третото съсловие над аристокрацията е запазена.
Моцарт завършил музиката си само за пет месеца – от декември 1785 до април следващата година. Премиерата се състояла на 1 май 1786 г. във Виена, но преминала при твърде хладен прием. През декември същата година операта е изнесена в Плага с триумфален успех.
„Сватбата на Фигаро” е изпълнена за първи път в България от „Оперната дружба” през 1911 г. под диригентството на Тодор Хаджиев. Режисьор е бил Георги Дончев.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...