Акценти
Начало / Общество / Кредити до 1 500 лева ще отпуска възстановената от КНСБ взаимоспомагателна каса

Кредити до 1 500 лева ще отпуска възстановената от КНСБ взаимоспомагателна каса

Пламен ДимитровНационалната взаимоспомагателна каса, която КНСБ учреди преди месец, от вчера има вече съдебна регистрация и започва да действа, съобщи на пресконференция в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров, който днес участва в регионален съвет  на областните структури на КНСБ  в Плевен.  Димитров обясни, че Взаимоспомагателната каса ще дава шанс за нисколихвен кредит на своите членове. Максималният размер на получавания кредит ще е до 1 500 лв., с 12-месечен срок на връщане, при лихва от 5%. Условието е получателят да има поне 1/3 дялов капитал от искания кредит. „Първата година взаимоспомагателната каса ще работи при тези условиа, а след това може да се мисли и за увеличаване на отпусканите кредити, тъй като интересът е голям”, допълни Пламен Димитров.

На пресконференцията синдикалният лидер представи данните от представително изследване  на КНСБ, проведено сред работещи българи,  което извежда на преден план два основни проблема  – обедняването и безработицата. Между 60 и 70 процента от работещите българи са поставили като доминантни именно тези два проблема, поясни Димитров,за разлика от направеното през месец август миналата година изследване, когато на първо място са поставени проблеми като корупцията, задкулисието и моралната оценка на управляващите, които сега са изтикани далеч назад.

Затова от КНСБ ще отправят два  ключови въпроса към всички, които ще се явят на предстоящите избори за европарламент. Единият е как  да бъдат гарантирани доходите на работещите чрез промяна в законовата рамка, а другият се отнася до това как управляващите  създават условия за задължителност на колективните трудови догови, които изкарват доходите на светло и върху тях да има съответния осигурителен режим.

Синдикалистите  имат своите предложения по тези два въпроса и са подготвили да ги връчат на участниците в предстоящите избори.

Пламен Димитров поясни, че са поискали среща с всички, които според социологическите проучвания имат шанс да влязат в Европарламента, на които ще връчат своите  предложение. Също ще бъде поставен въпросът  за ревизиране на европейските директиви, които защитават интересите на работещите българи.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...