Акценти
Начало / Здравеопазване / Около 6 000 души в областта ще се прегледат безплатно за три вида рак

Около 6 000 души в областта ще се прегледат безплатно за три вида рак

Покани до близо 6 000 души в Плевенска област ще бъдат изпратени за безплатни прегледи по проекта на здравното министерство “Спри и се прегледай”. Инициативата е национална и основната й цел е ранна диагностика на онкологични заболявания, обясни координаторът на проекта за Плевенско д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция.

Става въпрос за извършване на скринингови прегледи за рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените и рак на дебелото черво при двата пола. „Хората не бива да се страхуват от прегледите, става въпрос за превенция и откриване на предклиничен и ранен стадий на евентуалните заболявания, които се лекуват. Много по-добре е човек да отиде и да се прегледа профилактично и да се увери, че е здрав, отколкото да започне лечение при вече изявени симптоми”, обясни д-р Джикова. Хората, до които са разпратени поканите, са подбрани на случаен принцип. В самата покана пък има специален пациентски код, който се въвежда в електронната система за отчитане на данните от прегледите. Получилите такова известие нямат право да преотстъпват на други хора правото на скринингови прегледи.

Целева група за преглед за рак на маточната шийка са жени на възраст от 25 до 60 години /цитонамазка/, за рака на млечната жлеза /мамографски преглед/ – жени от 50 до 69-годишна възраст, а за скрининг на рака на дебелото и правото черво /анализ за скрита кръв във фекалиите/ – жени и мъже, навършили 50 години.

Прегледите трябва да бъдат направени до края на месец юли, на мястото на тези пък, които се откажат и не отидат, ще бъдат избрани отново на случаен принцип други хора. В Плевен изследванията ще се правят в две лечебни заведения – МБАЛ „Св. Панталеймон” и ДКЦ II.

„Хората не бива да се притесняват, че може би имат лоши резултати от минали профилактични прегледи и сега са повикани отново за изследвания. Задължителният годишен профилактичен преглед няма нищо общо със сегашната кампания за трите вида онкологични заболявания”, обясни още д-р Джикова.

Кампанията в страната се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, тя се провежда във връзка с повишената онкологична заболеваемост, която изпраща България на едно от първите места в Европа.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...