Акценти
Начало / Култура / Обявиха носителите на литературните награди на името на Рена Попова

Обявиха носителите на литературните награди на името на Рена Попова

писатели

Отдавна зала „Катя Попова” не е била така препълнена, както тази вечер по повод тържественото отбелязване на 35 години от създаването на Дружеството на писателите в Плевен и обявяването на тазгодишните носители на литературната награда на името на Рена Попова.

Георги Константинов

Специални гости на тържеството бяха поетът Георги Константинов, който е първият заместник-председател на Управителния съвет на Дружеството и Георги Стойков, който е негов първи секретар.

Пръв поздрави юбилярите поетът Георги Константинов, който изтъкна символиката на тази годишнина и Денят на будителите, който отбелязваме на 1 ноември.

Поети от три поколения представиха свои стихотворения, включени в двутомното издание, посветено на годишнината от създаването на Дружеството на писателите в Плевен. Това двутомно издание, в което са включени поетични и прозаични творби от близо 100 плевенски автори, беше представено тази вечер.

Кулминацията на тържеството беше обявяването на литературните награди на името на Рена Попова.

За поезия беше отличена стихосбирката „Зими и лета” на Ена Цветанова, за  проза  – романът “Странното убийство”  на Цветко Маринов, книга за деца -стихосбирката “Моето прозорче” на Руска Коркудова,за публицистика – творчески портрети и есета “Премълчани думи и похвални слова” на Христо Ганов, за хумор – хумористичната книга “Легендата се завърна”  на Венета Николава.

Голямата награда за цялостно творчество беше присъдена на прозаика Георги Стойков, почетен председател на Дружеството на писателите в Плевен.

Геуорги Стойков

В тържествения концерт участваха  хорова формация “Звъника”, с ръководител Ваня Делийска; балетът при читалище “Съгласие”  и фолклорен ансамбъл „Мизия” . Гости на тържеството бяха писатели, музиканти и художници от Гърция.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...