Акценти
Начало / Икономика / Обявена е първа степен на опасност от заливане по Дунав

Обявена е първа степен на опасност от заливане по Дунав

Първа степен на опасност от заливане обяви Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав.Очакванията са през следващото денонощие нивото при Русе да надхвърли 6,85 м, съобщи за Дарик изпълнителният директор Павлин Цонев. Изпратени са известия до всички областни управители по поречието на реката за задействане на плановете за критични ситуации. Високи води се наблюдават в целия участък на река Дунав. В следващите няколко дни покачването на нивото в българския участък ще продължи, предупреждават от АППД, като при Русе може да достигне и нива от около 7 метра.
Най-голямо влияние за покачването на реката оказват дъждовете в Сърбия, които повишиха нивата на притоците Сава, Драва и Велика Морава. Прогнозите на АППД са, че в следващите 2-3 дни до критични нива няма да се стигне.
Опасността, която виждат експертите от АППД, е, че сегашното покачване на нивото идва не от снеготопене, което заради топлата зима приключи много по-рано, а от дъждове, което предполага и по-трудно прогнозиране.

Оперативното звено в МОСВ и в Басейнова дирекция „Дунавски район“ е активирано и е в 24-часов режим на работа, съобщават от Басейнова дирекция – Плевен.

Снимка: архив

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...