Акценти
Начало / Общество / Райко Врачков, носител на приз „Лидер“: Всеки млад човек трябва да преминава военно обучение

Райко Врачков, носител на приз „Лидер“: Всеки млад човек трябва да преминава военно обучение

„Смятам, че всеки един млад човек, който завършва гимназия, трябва да преминава през някакъв вид военно обучение. Било то казармата в стария вид, или нов вид военно обучение“. Това сподели тазгодишният носител на приз „Лидер” на специалност „Полева артилерия” – 22-годишният старши курсант Райко Жеков Врачков от Факултет „Артилерия ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски“.

Младият бургазлия е избран чрез анонимно гласуване между курсантите в университета. Те са отговаряли на въпроса на кого биха разчитали в трудна ситуация, а отговорът е излъчил и носителя на приза.

Наградата се връчва ежегодно за Празника на артилерията и ракетните войски – 11 март, от Сдружение „Артилерия – генерал Владимир Вазов” – Плевен. Днес курсантът я получи лично на церемония във Военния клуб от председателя на сдружението подполк. Радослав Георгиев. Старши курсант Врачков бе придружен от приятелката си Радина Христова, която сподели радостта му от отличието.

приз Лидер артилерия

„Избрах военната професия, защото на първо място съм патриот. Обичам страната си и от малък желая да служа в армията. Баща ми е бивш военнослужещ и може би и това е оказало влияние да избера тази велика професия. Това е професия, която е изпълнена с различни трудности и калява характера“ сподели още носителят на приза.

Освен грамота, той получи макет на черешовото топче и картина на Плевен през зимата.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...