Акценти
Начало / Общество / Общинският съвет ще решава съдбата на гетото „Тотлебен” 33

Общинският съвет ще решава съдбата на гетото „Тотлебен” 33

Каква да бъде съдбата на блок „Тотлебен” 33 в Плевен, в който са настанени ромски семейства, ще решават съветниците на сесия на Общинския съвет, обяви кметът проф. Димитър Стойков. Ще бъдат предложени два варианта за решаване на проблема. Единият е ромските семейства да бъдат извадени от жилищата и блокът да бъде продаден. Вторият вариант е Общината да намери средства и да ремонтира блока, за да отдава жилищата под наем. В него има 127 апартамента, а в момента подадените молби за настаняване в общински жилища са над 100. Като идеята е ромските семейства да бъдат настанени в самостоятелни къщи или разпръснати по едно семейство в различни жилищни блокове, в които има общински апартаменти.

В блока на „Тотлебен” 33 живеят над 40 семейства, на 19 от които вече е изтекъл договорът за настаняване. „Като разбраха, че ще идва комисия от Общината да огледа жилищата, 16 от длъжниците внесоха дължимия наем”, обясни кметът и уточни, че става въпрос за наем от 40 ст. на кв.м. Обитателите на блока дължат 75 000 лв.само за вода. Дългове, които тегнат на сметките на Общината.

„Проблемът с този блок е трупан от години и смятам, че е крайно време да бъде решен, още повече, че не спират жалбите от живеещите в съседство”, коментира проф. Стойков. Освен това блокът е опасен, защото са изрязани парапетите на терасите, измъкната е дограмата и на мястото на прозорците зеят дупки и вероятността за трагедия, подобна на тази в Ямбол, е твърде голяма.

Към всичко това се добавят камарите боклуци, изхвърляни директно от прозорците и трупащи се около блока. Със затоплянето на времето този проблем става още по-драматичен заради вонята и рояците мухи.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...