Акценти
Начало / Култура / В СОУ „Иван Вазов” първи в града работят по програма за преодоляване на гнева

В СОУ „Иван Вазов” първи в града работят по програма за преодоляване на гнева

За първи път в град Плевен в СОУ “Иван Вазов” бе проведена социалната  програма „Детство без агресия“ към фондация „Изкуството да живееш“. Целта на програмата е да научи децата на възраст между 8 и 15 години как ефективно да се освобождават от стрес и негативни емоции като страх, гняв, агресия и др. Програмата стимулира развитието на самоуважение, увереност и толерантност към другите, като цели да предотврати изблици на насилие у децата. В нея участваха 25 деца от 3д клас.

В рамките на три дни по час и половина на ден учениците се включваха в интерактивни упражнения и забавни игри, изграждащи доверие между тях и помагащи им да разберат по-добре себе си и другите. За намаляването на стреса и напрежението правиха дихателни и отпускащи упражнения, прилагаха смехотерапия и други  техники за справяне с гнева. Бяха проведени беседи с децата, разказване на поучителни истории с цел подхранване на човешките ценности и мотивиране на малчуганите да ги прилагат в живота.

След заниманията учениците споделиха, че се чувстват  добре, по-бодри, весели, спокойни, жизнерадостни, удовлетворени, като в друг свят. Успоредно с  3д клас в програмата се включиха и децата от Центъра за настаняване от семеен тип, които са техни партньори по проекта „Подай ръка“.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...