Акценти
Начало / Общество / Общинският съвет в Червен бряг ще удостои със званието „почетен гражданин” Ана Александрова

Общинският съвет в Червен бряг ще удостои със званието „почетен гражданин” Ана Александрова

изтеглен файл

Общинският съвет в Червен бряг ще проведе тържествено заседание на 26 юни от 17.30 часа  в Ритуалната зала на Общината – Народно читалище “Н. Й. Вапцаров”. Сесията е по повод празника на града , а дневният ред включена само една точка – обявяване на Ана Александрова за почетен гражданин за цялостния й принос в областта на художествената литература и изкуството.

Ана Александрова е родоначалник на българското балетознание, автор е на девет труда, посветени на балетното изкуство. Нейният труд „Българският балетен театър” е едно обемно, стойностно изследване на родното балетно изкуство. Писател, поет и преводач, тя е ярка фигура в българската литература и изкуство. Родена на 20. 10. 1924 г. в гр. Червен бряг, тя завършва като първенец класическия отдел на Старозагорската девическа гимназия. По време на ученическия период печата стихове в сп. „Българска реч” и списанието за класическа култура „Прометей” – преводи от латински. През 1943 г. записва специалността славянска филология. През 1946 г. е назначена след конкурсен изпит за артистка-балерина в Софийската опера. През 1966 г. Ана Александрова се „пенсионира” като балерина, но вече е публикувала редица статии по балетни проблеми. През 1972 г. излиза и п ъ р в а т а в българското балетознание книга „С крилете на Терпсихора”, получила най-висока оценка у нас и в чужбина. Последвана е от поредица балетоведчески изследвания.

В богатия си на изяви творчески труд тя е редактор в сп. “Пламък” (1973-1974) и в сп. „Пламъче” (1974-1982). От 1990 до 1995 г. е главен редактор на вестник „Танц”. Носител е на Златна и Кристална лира и два пъти е награждавана с отличието „Анастас Петров” за критика. Носител е на орден „Кирил и Методий” първа степен (от Съюза на преводачите в България) и на множество други престижни награди.

Сред книгите й с поезия за деца са „Непослушковци”, „Звездогон”, „Ябълкова къща”, „Чудният дворец”, „Пролетен смях”. Автор е на над 30 книги с поезия, в които има десетки стихове, посветени на родния й Червен бряг. Тя е превела от немски език книги с класическа и съвременна немска поезия. В същото време е и познавач на балета с издадени книги, посветени на това изкуство.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...