Акценти
Начало / Общество / Доц. Георги Лозанов: Журналистиката все повече ще бъде изземвана от социалните мрежи

Доц. Георги Лозанов: Журналистиката все повече ще бъде изземвана от социалните мрежи

Георги Лозанов

„Журналистиката все повече ще бъде изземвана от социалните мрежи. Професията започна да става работа на всички.” Това каза наскоро в Плевен пред журналисти доц. Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии. И добави, че е оптимист за професията, защото повсеместното писане ще повиши квалификацията на един елит, който ще се наложи.

Лозанов даде пример с фотолюбителството и професионалната фотография. С развитието на технологиите всички започват да снимат, но това не елиминира ролята на професионалните фотографи, а е повод за повишаване на тяхната квалификация, която ги прави още по-търсени.

Доц. Лозанов сподели 5 интересни принципа за журналистиката. Първият от тях е, че ако един журналист е добър, той рано или късно бива уволняван, тъй като медиите имат собствено конюнктура. Важното е обаче когато почука на съседната врата за работа, да не му отвори същия собственик. За да не се стига до подобни парадокси, е необходимо да бъдат въведени прагове за концентрация на собствеността на медиите, категоричен е Лозанов.

Необходим е и Обща закон за медиите. Медиите трябва да бъдат регулирани, тъй като информацията е едновременно стока и човешко право. Законът ще защитава журналистите от собствениците на медиите, в които работят. Практиката до момента обаче сочи, че нито един журналист не е потърсил защита от СЕМ и това се дължи на ниското доверие в институциите, информира Лозанов. „Най-нелепата поговорка за медиите е, че който плаща, той поръчва музиката. Нищо такова – музикантът свири това, което му е на сърцето”, сподели той.

Водещ принцип в журналистиката е, че лошата новина е добра за журналистите. „Журналистите са сапьори и те първи трябва да минат през проблема, за да предпазят останалите”, поясни Георги Лозанов. Журналистите трябва да търсят винаги проблеми и да критикуват властта. Изказвания от рода на „Стига с това черногледство” имат за цел да предпазят властта, смята още медийният експерт. „Картината трябва да е непрестанно мрачна в журналистиката, за да е светло извън нея”, метафорично обобщи експертът.

Журналистите са просветени лаици и те трябва да останат такива, за да предадат проблемите през погледа на обикновения човек, категоричен е той и в този ред на мисли заяви, че е против ресорната журналистика. „Много са важни общата култура на журналиста и комуникативните му умения. И да бъде куче – като захапе, да не пуска. Напоследък ми прави впечатление, че все повече журналисти се правят на експерти, което не е добре”, добави Лозанов.

Един от принципите за журналистиката е, че журналистът обикновено говори на хора, които не искат да го слушат. Затова той прибягва до атракциони, за да привлече вниманието. И в този смисъл в сензацията няма нищо лошо, стига тя да не минава определени граници и да не измества фокуса на проблема.

На финала доц. Лозанов коментира, че журналистът трябва да има непременно критично отношение към властта. „Когато журналистиката стане интимна с властта, това ги убива и двете. Най-добрият начин да убиеш един политик е не с критика, а с ласка. Няма по-непоносима гледка от тази журналистиката да интимничи с властта”, заяви медийният експерт.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...