Акценти
Начало / Общество / Общинските съветници настръхнаха срещу кмета Димитър Стойков заради екшъна в Общината

Общинските съветници настръхнаха срещу кмета Димитър Стойков заради екшъна в Общината

общински съвет

Общинските съветници настръхнаха срещу кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков по повод задържането на зам.-кмета Алексей Зелов от ДАНС. По предложение на Георг Спартански от БНД първа точка в дневния ред стана обяснението на кмета по темата. „Притеснява ни това, което се случва в Общината. Има ли пилот в самолета? Кметът, който блести с отсъствието си, но днес е тук, да обясни какво се случва в Община Плевен. Той дължи тази информация и на нас като съветници, и на журналистите, и на гражданите”, настоя Спартански. Той категорично заяви, че за пореден път напомня, че зам.-кметът Зелов е заемал незаконно поста, тъй като е чужд гражданин.

„Проверката на ДАНС не касае работата на общинска администрация, нито ще донесе негативни тенденции или финансови санкции за Община Плевен“, заяви кметът. И добави, че юристите му са му гарантирали, че назначението на Зелов е законно. „Колко срамни петна трябва да лепнете на Община Плевен? Отговорността за случващите се безобразия в тази община е категорично ваша”, добави Спартански.

Стефан Ганев от БНД добави, че зам.-кметът Зелов опозорява не само себе си, но и цялата община. И информира, че групата съветници е формулирала Декларация, чрез която категорично се разграничава от такова поведение, но и от такива практики, които не правят чест на никоя община.

Пенчо Карагьозов от БСП заяви, че е неудовлетворен от информацията, която изнесе кметът. „Не съм съгласен, че няма да има негативни тенденции за Общината – има и ще има далеч във времето, независимо дали проверяващите органи ще докажат корупционни практики, или отделен случай. Ще има това петно върху вашето име, върху всички нас. Тези тенденции ще бъдат финансово подкрепени с притесненията на бизнеса. Вие трябва да декларирате две неща според мен – че категорично се разграничавате, че осъждате тази постъпка, че ще предприемете строги мерки по цялата верига в работата”, заяви той. И добави, че този случай е „тежка дамга, която ще се носи от плевенските институции и цялата отговорност е преди всичко политическа.”

Спартански се присъедини към оценките на Карагьозов и добави, че „този случай е поредната срамна брънка от безобразия, които 2 години и половина се вършат в Община Плевен. Вашите юристи не знам какво ви съветват, но прочетете член 19 от Закона за администрацията. Алексей Зелов по никакъв начин не може да бъде зам.-кмет, имайки чуждо гражданство. Вашите шикакалкавения са си ваш проблем, но резилът е за Общината”, отсече той.

Кметът подчерта, че винаги се е борил с корупционните практики и винаги безкомпромисно се е отнасял към тези служители.

В типичния си емоционален стил Стефан Ганев заяви: „Вие не казахте какво е вашето отношение към действието на Зелов, което ни навежда на мисълта, че вие сте заедно. Вие не се разграничавате от това. В Община Плевен се шуми по стаите и хората не смеят да кажат нищо, защото не знаят кой ще ги чуе и ще донесе за техните думи”, каза той.

След разгорещени изказвания от двете страни на политическото пространство в местния парламент съветниците обявиха 15-минутна почивка.

От предварителния дневен ред на сесията отпаднаха няколко точки, а други бяха приети. Сред отпадналите е точка 8 – предложение за освобождаване от длъжност и избор на нов управител на „Инжстрой”. На мястото на тази точка влезе предложението на кмета за договор-споразумение между Община Плевен и Община Долна Митрополия във връзка с проекта за водния цикъл.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. и кои общински съветници са настръхнали? Само тези, които лапаха от Плевен 12 г. по време зеленограбское садовское. Смешници. Стефан Ганев да не се плюнчи толкова, нито Спартански, че целия град им знае греховете. Пенчо Карагьозов вече е изкукал.Майната му на този зелов, макар да е невинен до доказване на противното, но те трябва да гледат Общината да върви напред, не като бесни кучета да скачат върху наранен кон. Тези хора от БНД за пореден път доказаха, че гонят само политически и личен интерес и не мислят за града ни. Поведението им е строго показателно затова.