Акценти
Начало / Здравеопазване / Общините да станат партньори на гражданите с онкопроблеми

Общините да станат партньори на гражданите с онкопроблеми

Да помогнем на хората с онкологични проблеми да продължат напред, призоваха представителите на Сдружение „Галатея”, които със съдействието на Областен управител – Плевен организираха регионален форум с участието на представители на общините. Общините като регулатор на социалната стратегия е нормално да осигурят подкрепа на тази особена група хора, каза при откриването на срещата зам. областният управител Тошко Гетов. Тъжната статистика отчита, че през 2009 г. онкоболнити са били 2 000, а сега  броят на заболелите в областта се е увеличил многократно. Центърът за социална рехабилитация и интеграция на онкоболни “Надежда за всеки” на “Галатея”, който работи в община Плевен, иска да разшири дейността си, която е насочена в помощ на хората с тежка диагноза, за да продължат те да работят, да бъдат по-дълго с децата и близките си. Ракът може да стане вход за здравословен живот, отчетоха от специалисти от Сдружението. В срещата взеха участие двама потребители на услугата на центъра, които споделиха ползата да се срещат с хора, които са преодолели техните проблеми, да  се научат да се хранят здравословно, да медитират, да живеят пълноценен живот.

Председателят на „Галатея”   Лора Габровска   заяви, че имат желание и възможност да осъществяват мобилни услуги на хора, които имат нужда и определи ролята на общините като партньори при решаване на този казус със сериозно регионално значение.

Участниците във форума се обединиха около важността да се подкрепят хората в малките населени места, които имат още по-голяма  нужда от обгрижване. Представителите на общините Долна Митрополия, Долни Дъбник, Гулянци и Червен бряг изразиха своята съпричастност и готовност да посрещнат представителите на   Центъра за социална рехабилитация и интеграция на онкоболни “Надежда за всеки” на “Галатея”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...