Акценти
Начало / Политика / Община Плевен излезе от Асоциацията на българските градове и региони

Община Плевен излезе от Асоциацията на българските градове и региони

По предложение на председателя на Общинския съвет – Дарин Ангелов, което днес беше прието на заседание на местния парламент, Община Плевен прекратява участието си в Асоциацията на българските градове и региони /АБГР/. Мотивът на вносителят на предложението е, че за периода от 2004 г. до настоящия момент не е внасяна  и не е приемана информация относно резултатите от участието на Общината в Асоциацията. В същото време Община Плевен е член на Националното сдружение на общините в Република България. „Двете организации имат еднакви цели, поради което възниква въпросът  дали е оправдано да се плаща членски внос и в двете сдружения и каква е реалната полза от участието на Община Плевен в Асоциацията през тези осем години”, е записано в предложението, внесено от Дарин Ангелов.

От дясно заподозряха в предложението опит за политически реваншизъм и обвиниха вносителя в налагане на ретроградни практики, които отдавна са отречени.

Това е опит да бъде „отсвирена” десницата, заяви Георг Спартански. А Найден Зеленогорски, който е председател на  АБГР, припомни, че тя е създадена като дясна алтернатива на националното сдружение. Но между двете организации няма противопоставяне, заяви още той и припомни, че член на Управителния съвет на Асоциацията е Димитър Николов, издигнат за кмет на Бургас от ГЕРБ.

В края на седмицата АБГР ще проведе отчетно-изборно събрание в Боровец, на което, стана ясно, Найден Зеленогорски ще се кандидатира отново за председател в качеството си на индивидуален участник. Прекратяването на членството на Община Плевен в Асоциацията не е пречка за индивидуално участие в нея на общински съветници. Такива до този момент са Георг Спартански, Иван Илиев, Стефан Ганев, които и в момента са общински съветници, а също и Христо Каленов, съветник в предишния Общински съвет.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...