Акценти
Начало / Общество / Общината приключи проект за 7 млн. лева – рехабилитира 3 км улици

Общината приключи проект за 7 млн. лева – рехабилитира 3 км улици

Резултатите от реализацията на един от най-крупните проекти, по който работи Община Плевен, бяха представени днес от зам.-кмета инж. Антон Босилков, ръководител на проектния екип. В рамките на 24 месеца са извършени разнородни дейности за подобряване на уличната мрежа в града, изградени са спортни и детски площадки, и съвременна велоалея.

Основен ремонт е извършен на три улици – „Георги Кочев”, „Гренадерска” и „Хемус”, а на ул. „Вардар” е ремонтирано само едното платно, на което е изградена велоалеята. Общата площ на положените нови улични настилки е малко над 3 км, изградени са 13.5 дка нови тротоари, поставени са над 8 км нови бордюри, обобщи резултатите по уличните ремонти инж. Антон Босилков. В новоизградените пътни участъци са разположени 74 рампи за хора с увреждания, поставени са над 200 броя вертикални пътни знаци и над 2 дка хоризонтална маркировка, дължината на предпазните ограждения е 700 м.

В рамките на проекта е изградена система за видеоналбюдение на трафика, която позволява записване на регистрационните номера на евентуални нарушители на правилата на движение. Четирите пункта за видеонаблюдение са разположени на едни от най-натоварените кръстовища в града, а именно – кръстовището на ул. „Стоян Заимов” и ул. „Вардар”, бул. „Христо Ботев” и ул. „Сан Стефано”, бул. „Георги Кочев” и ул. „Гренадерска” и на кръстовището на бул. „Георги Кочев” и ул. „Вит”. Новоизградената система за видеонаблюдение ще ни даде възможност за своевременно реагиране при ситуации, които затрудняват нормалния трафик в тези натоварени участъци, изтъкна инж. Босилков и допълни, че подобрените пътни условия осезаемо ще облекчат трафика и ще намалят предпоставките за пътни произшествия.

По проекта са изградени още две многофункционални спортни площадки и шест детски площадки в различни части на града, както и алейната мрежа към тях. Важна придобивка за плевенчани е модерната велоалея, която свързва централната част на града с парк Кайлъка.

В района на всички новоизградени съоръжения е залесено и затревено, постевено е ново енергоспестяващо парково осветление.

Общата стойност на проекта „Организация на уличното движение и подобряване на физическата среда за устойчиво и интегрирано развитие на град Плевен” е 7 млн. 064 хил.лв., от които 6 млн. 711 хил. лв. са отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие. Участието на Община Плевен е в размер на 355 хил.лв.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...