Акценти
Начало / Икономика / Лек спад в нивото на безработицата в общината отчитат от Бюрото по труда

Лек спад в нивото на безработицата в общината отчитат от Бюрото по труда

През месец май са обявени 215 свободни работни места, като устроените на работа са 231. Повече бройки  – общо 18, са обявени в две шивашки фирми. Останалите са единични бройки, основно в сферата на търговията и обслужването, съобщи директорът на Бюрото по труда в Плевен Недко Лачев.

През юни се отчита лек спад в нивото на безработица в Плевенската община, информира още Лачев. За това положително влияние имат наетите през месеца 200 безработни по програма от Община Плевен. Те ще работят като озеленители, пътни строители, ремонт на сгради. В момента се набират заявления от други 200 безработни. Наетите работят 12 месеца, през които получават месечна заплата от 380 лв.

Най-късно до 1 юли трябва да започне обучението на записаните по програма „Адаптивност”. Подадените заявления за включване в програмата са 459 от 22 работодатели. В обучение вече са включени 224 работници, а завършили обучението са 156. Програма „Адаптивност” продължава до 30 септември  и до тази дата всички записани трябва да завършат обучението си, уточни Недко Лачев.

По проекта „Подкрепа на предприемчивите българи” на ОП „Развитие на човешките ресурси” от община Плевен вече има подаден един проект за започване на собствен бизнес. На 9 юли изтича първата сесия по програмата и дотогава се очаква да бъдат предадени поне още 3-4 проекта. С проектни предложения могат да кандидатстват само лица, които са завършили обучение или са консултирани. Проектите се одобряват в Агенцията по заетостта. За одобрен проект се отпускат до 20 000 лв. първоначален стартов капитал.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...