Акценти
Начало / Общество / Обучение по емоционална компетентност премина екипът на проект с акцент децата

Обучение по емоционална компетентност премина екипът на проект с акцент децата

Екипът по проект „На фокус – детето“ и читалищният екип в НЧ „Неофит Рилски – 1872“ Тръстеник продължи обучението по надграждане на капацитета с обучението си с модул „Емоционална компетентност“. Целта на семинара беше да се повиши чувствителността на обучаваните педагогически кадри и доброволци спрямо емоционалния живот и общуването на децата и едновременно с това им предложи ефективни образователни методи за развитие на детската емоционалната и социалната компетентност. До момента подобен вид обучение на територията на община Долна Митрополия не е провеждано.

Проблемът за формирането на емоционална компетентност у учениците в мултикултурна среда е актуален и значим, тъй като предполага компенсиране на пропуските в социализацията на децата и подпомага интегрирането им в новата училищна среда, уточняват специалистите. В света на угрижени възрастни, които са отдадени на работата си или се стремят да подсигурят материалния бит, детето няма от кого да бъде изслушано и остава самотно в преживяванията си, не може да се ориентира в ключови понятия като добро и лошо, честно и нечестно. Като резултат нарастват дефицитите в емоционалното общуване, които преминават в емоционално безличие.

Обучението проведе Анета Жечева, консултант и представител на Обучителен център „Плиска“ от Фондация „Социални общности”. Акцентът на срещата в Тръстеник бяха интерактивните методи на обучение. Тази седмица педагози и доброволци ще се съберат отново, за до продължат със следващият модул от обучението си.

Проектът „На фокус – детето“ има за цел да окаже подкрепа на гражданските организации, работещи с и за децата в България – както по отделно, така и като мрежа. Той обединява отделните организации за формулирането на единни позиции за по-добри политики за децата и семействата.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...