Начало / Общество / Започна регистрацията на диви животни, отглеждани извън зоопаркове

Започна регистрацията на диви животни, отглеждани извън зоопаркове

До 31 декември 2013 г. всички собственици на диви животни, отглеждани извън зоологически градини, центрове за отглеждане и размножаване на защитени видове животни, спасителни центрове и бази за интензивно стопанисване на дивеч, на територията на област Ловеч и област Плевен са длъжни да ги регистрират в Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен. След този срок собствениците, които не са регистрирали животните си, подлежат на глоба съгласно Закона за защита на животните, напомнят от инспекцията.

Регистрацията е безплатна и за нея е необходимо собственикът да представи в РИОСВ-Плевен подробно попълнено Заявление за регистриране и пререгистриране на диви животни, което може да изтегли от интернет страницата на РИОСВ-Плевен.

На регистрация подлежат всички диви животни.

На регистрация не подлежат питомните животни, които са:

– животни (породи) целенасочено селектирани за нуждите и потребностите на човека и са морфологично, биологично, физиологично и/или етологично отдалечени от дивия систематичен вид, от който са произлезли;

– домашни, селскостопански животни и добитък;

– селектирани за опитни цели и други потребности на човека животни;

– селектирани декоративни и/или екзотични животни, например – порчета, морски свинчета, хамстери, зайци, плъхове, мишки и т.н.;

– селектирани и/или екзотични декоративни риби и пойни птички.

След 31.12.2013 г. собствениците на диви животни, отглеждани на територията на област Ловеч и област Плевен, следва да ги регистрират в РИОСВ-Плевен в 14-дневен срок от придобиването им.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...