Акценти
Начало / Здравеопазване / Обучение в триизмерен образ въвеждат в МУ от юни следващата година

Обучение в триизмерен образ въвеждат в МУ от юни следващата година

Медшцински университет - пресконференция

Медицинският университет в Плевен ще въведе  от юни следващата година триизмерен формат (3D) на медицинско дипломно и следдипломно обучение, за което вече е налице необходимото оборудване и инсталация в Телекомуникационния ендоскопски център. Новината съобщи на пресконференция днес проф. д-р Григор Горчев, управител на ТЕЛЕЦ-Плевен. Според ректора на Медицинския университет проф. д-р Славчо Томов въвеждането на този тип обучение е много важно. „Младите хора са наясно с новите технологии, а ние трябва да им предлагаме качествено обучение. С въвеждането на триизмерното обучение, ще преминем на нова страница, каквото бе и мотото на 11-та научна конференция за студенти и млади лекари”, каза  ректорът.

След успешната първа 3D демонстрация на хирургия на живо, която беше направена днес, предстои да се изгради и триизмерно студио, стана ясно още на пресконференцията.

„Този тип обучение в 3D образ ще е   изключително успешно в дисциплини като анатомия на човека, хирургична анатомия и ендоскопска хирургия. Постепенно и други медицински дисциплини ще разработят проекти за преподаване на студентите в триизмерен образ, което ще направи обучението по медицина за български и чуждестранни студенти, специализанти и докторанти още по-атрактивно, модерно и интерактивно”, каза ректорът.

Днес в ТЕЛЕЦ – Плевен беше осъществена и трансатлантическа връзка с болница във Флорида, САЩ. По време на телевръзката в ТЕЛЕЦ се излъчи операция на жена с рак на ендометриума, извършена от проф. Холуей. Модератор в Плевен беше д-р Сарфраз Ахмад, който е специален гост на форума. Той обясни, че в Раковия институт в болницата във Флорида годишно се извършват  2000 роботизирани операции на жени. 45% от тях са на доброкачествени заболявания на женската полова система, а 55 %  са интервенциите, които се прилагат при злокачествени заболявания. Д-р Ахмад разведри малко атмосферата, като разказа за първата си среща с проф. Горчев и проф. Томов преди години на форум в Милано. „Тогава проф. Томов ми заприлича на  индийска филмова звезда”, обясни д-р Ахмад и дори показа снимка на актьора за доказателство.

Но по-важното е, че специалистът от болницата във Флорида високо оценява подготовката на плевенския екип.

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...