Акценти
Начало / Любопитно / Светослав Георгиев: Плевенски маратон може да отвори града към света

Светослав Георгиев: Плевенски маратон може да отвори града към света

maraton7

Плевенски маратон може да отвори града ни към света, убеден е плевенчанинът Светослав Георгиев. Той живее със семейството си от 6 години в Букурещ и е автор на благотворителния Балкански ултрамаратон 1000 километра. Георгиев планира да сподели идеята си с местната власт и да я реализира колкото е възможно по-скоро. „Почти зад всеки спортен маратон стоят благотворителни каузи. Но в случая бих искал да помогна Плевен да се превърне в спортна дестинация. Защото едни подобни маратони по света привличат много хора. По този начин в Плевен може да се съживи туризмът”, сподели Георгиев.

Той разказа, че участниците в маратони, в каквито той и съпругата му участват непрекъснато по света, отиват с целите си семейства, и то минимум за 3 дни. Плевен може да стане хубава дестинация, защото  културата на подобни състезания в България е все още в зародиш, смята Георгиев. Според него дори Софийският маратон не може да се каже, че се доближава до нормалните стандарти. „Един класически маратон е 42, 195 км. Ще се направи най-подходящото трасе в града, така че да се мине през центъра, през историческите местности, Панорамата и ще бъде прекрасно. Аз мога да доведа минимум 50 румънски маратонци – в Румъния спортното движение е изключително развито. Мога да организирам и още толкова спортисти от България и други държави за първия маратон. Ако направим това, ще е по-добър резултат от Софийския маратон. И това може да стане традиция”, сподели още Георгиев.

Спортното събитие ще стане факт още през пролетта на 2014 година, ако предстоящите разговори с местните управляващи дадат очаквания резултат.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...