Акценти
Начало / Здравеопазване / Обсъждат да въведат IQ тест за кандидат-медиците в Плевен

Обсъждат да въведат IQ тест за кандидат-медиците в Плевен

Елемент за оценяване на интелектуалния потенциал на кандидат-студентите по медицина е едно от нововъведенията, които новоизбраните заместник-ректори на Медицински университет – Плевен вече обсъждат за въвеждане във висшето училище.Това стана ясно на пресконференцията днес, на която ректорът проф. Славчо Томов представи официално заместниците си.

Те са отново четирима, както и досега, но са направени съществени структурни промени в управлението на университета, подчерта проф. Томов. Въвежда се едно напълно ново  направление „Университетско-болнична координация”, което ще се оглавява от доц. д-р Емил Балтов.Негова основна цел ще е да подобри координацията между Университетската болница и Медицинския университет, за да се осигури нормален и модерен учебен процес. Направление „Научноизследователска дейност, качество и акредитация”, което обединява двете досегашни самостоятелни направления, ще се поеме от доц. д-р Здравка Радионова. Целта на това обединение да се изведе като приоритет и научноизследователската дейност, което е залегнало в мандатната програма на новоизбрания ректор. В отговор на това вече е създаден и Център за научноизследователска дейност с ръководител проф. Средкова, обясни проф. Славчо Томов. Направление „Европейска интеграция и международно сътрудничество”  се поема от доц. д-р Савелина Поповска, чиято основна цел ще е да продължи работата по проекта за дистанционно управление на обучението по здравни грижи и дейностите по приоритета студенска мобилност.

Направление  „Учебна дейност” се поема от проф. Маргарита Александрова. Като приоритет тя си поставя повишаване качеството на обучението и привлекателността на университета, като се привличат качествени и мотивирани студенти. Именно в изпълнение на тази цел е въвеждането на IQ теста като елемн от приемния изпит по медицина, който да представлява 1/3 от изпита. Възможно е да бъде въведен и платен селектиращ входящ тест и за чуждестранните студенти, обясни проф. Александрова. За мотивиране на преподавателския състав проф. Александрова предлага въвеждане на диференцирано заплащане за добре свършена работа.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...