Акценти
Начало / Култура / Образци на класическия портрет в ретроспективна изложба на Христо Бояджиев

Образци на класическия портрет в ретроспективна изложба на Христо Бояджиев

По повод 100-годишнината от рождението на  известния български художник Христо Бояджиев в плевенската галерия, носеща неговото име, е подредена ретроспективна изложба на художника. В нея са подредени 37 живописни платна – предимно портрети, от фонда на галерия „Илия Бешков” и от личните колекции на сина и дъщерята на художника. Подборът на платната е направен от акад. Светлин Русев, който е ученик на Христо Бояджиев. Сред учениците на бай Христо, както с уважение го наричат плевенчани, са не едно и две имена на известни български художници, които и днес помнят уроците на своя учител за Ренесанса, за перспективата, за красотата на голото тяло.

Христо Бояджиев е един от блестящите и любими ученици на проф. Борис Митов в Художествената академия, където е оставил произведения, с които може да се гордее всеки световен музей. Но той отхвърля  предложението за работа в София и предпочел да се върне в провинциалния Плевен, за да работи за просветата и културата на младите. Както акад. Светлин Русев казва: „Христо Бояджиев се завръща в Плевен и поема трудния път на учител и възпитател, изминат и изстрадан преди него от могъщата творческа фигура на Ангел Спасов”. А уроците на Учителя Христо Бояджиев се помнят и носят през целия живот, допълва още акад. Светлин Русев.

„Силата на Христо Бояджиев е преди всичко в портрета. Той прави множество портрети на близки, на деца, на възрастни, на много обществени личности. Почти всички са образци в класическия портрет, защото успява да извади дори неподозирани състояния на портретувания, както той се изразява. А натюрмортите са толкова реалистични, че човек усеща аромата на цветята и вкуса на плодовете”, каза при откриването на изложбата Светла Тончева, уредник в изложбена зала „Христо Бояджиев”.

В изложбата посетителят ще може да види няколко академични портрети, които показват невероятно познаване на анатомията, може да се усети свежестта на младата плът и в същото време тленността на тялото. Включени са и някои непоказвани досега творби, както и разработки на художника на  уроци по рисуване. Те са своеобразно продължение на ръководството, написано от Ангел Спасов.

Христо Бояджиев най-активно в периода на 30-те и 40-те години на миналия век, когато заема свое собствено място в развитието на изобразителното изкуство. Той е един от основателите на Групата на плевенските художници, участва в живописването на Панорамата. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Плевен”. Умира през 2001 г. в Плевен

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...