Акценти
Начало / Политика / Независими депутати поискаха да бъде освободен областият управител на Плевен

Независими депутати поискаха да бъде освободен областият управител на Плевен

На пресконференция днес в парламента независимият депутат Венцислав Върбанов и колегите му Димитър Чукарски и Тодор Великов, и кметът на Кнежа Симеон Шарабански са поискали премиерът Бойко Борисов да освободи от длъжност областния управител на Плевен с мотив – направени нарушения по време на частичните избори в Кнежа, научихме от депутата Венцислав Върбанов.

Става въпрос за това, че ГЕРБ иска касиране на частичните избори в Кнежа от 22 април тази година с обяснението, че бюлетините са били прозрачни и с това е нарушена тайната на вота. На пресконференцията Симеон Шарабански е обяснил, че организирането на изборите, включително поръчването и получаването на бюлетините  е отговорност на държавната администрация. На това основание Тодор Великов е поискал премиерът Бойко Борисов да освободи от длъжността му областния управител на Плевен Иван Новкиришки и е помолил премиера да изтегли жалбата от Административния съд в Плевен.

От областната администрация се въздържаха от коментар преди да са се запознали официално с  искането на тримата независими депутати.

Междувременно стана ясно, че Административният съд в Плевен е насрочил за 18 май от 10.30 часа делото по двете жалби за касиране на изборите в Кнежа. Едната жалба е от Гълъбин Хиков, кандидат за кмет, издигнат от ПП ГЕРБ, а другата – от Катя Герговска, общински ръководител на ГЕРБ в Кнежа. И двамата посочват в документа, че считат решението на Общинската избирателна комисия в Кнежа за победа на изборите на Симеон Шарабански за незаконосъобразно “поради допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс, които като краен резултат водят до опорочаване волята на избирателите”.

Основанията за незаконосъобразност са няколко, посочват в жалбите Хиков и Герговска. На първо място използваните във всички секции в Кнежа бюлетини не са били изработени от плътна непрозрачна хартия. Така дори и при сгънато положение е можело да се види как всеки избирател е упражнил вота си, е записано в жалбите на двамата. Другите нарушения са свързани с опит за въздействие върху избирателите в две секции в Кнежа и в секции в селата Еница и Бреница.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. Крадец на прехода, това е Венцислав Върбанов открадна с братовчед си Тони Милев Тонев Главния информационно управляващ център на Министерство на земеделието.