Начало / Общество / Образователна изложба „Природа в риск” гостува в Регионалния музей в Плевен

Образователна изложба „Природа в риск” гостува в Регионалния музей в Плевен

Мобилна изложба за заплахите от търговията със застрашени от изчезване растителни и животински видове ще гостува в Регионален исторически музей – Плевен от 22 октомври до 7 ноември 2020 г. Експозицията „Природа в риск. Интерактивна образователна изложба в подкрепа на Световната конвенция за международна търговия с редки и застрашени видове растения и животни“ се реализира от Регионален исторически музей – Русе с подкрепата на Министерството на културата. Концепцията е на уредниците от отдел „Природа“ – Венцеслав Петков и Красимир Киров.

Уникалната по своя характер изложба е направена от 41 дървени модула, които изграждат презентационна стена. Касетите служат както за експозиционна мебел, така и за поставяне на интерактивни дисплеи и табла. Изложбата илюстрира опасностите за защитените растителни и животински видове от безконтролното им използване в следствие на нерегламентираната търговия с тях. Тя насочва вниманието към предпоставките за намаляване популацията на някои представители на флората и фауната в световен мащаб.

През 2019-а година Министерството на околната среда и водите предостави на русенския музей три палта от кожа на защитени видове – видра и бенгалска котка и три чифта обувки от крокодилска кожа. Артикулите са конфискувани по реда на Закона за биологичното разнообразие, регламентите на Европейския съюз и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора – CITES. Тези експонати се превърнаха в основно ядро за създаване на изложба, която да постави фокус върху нерегламентирани форми на притежание на растителни и животински видове, както и върху формиране у посетителите на щадящо отношение към природата.

Изложбата показва екзотични артефакти от фондовете на отделите „Природа“, „Етнография“, „Нова история“ и „Най-нова история“ на русенския музей. Експонатите образуват тематична колекция с примери от цял свят, която притежава рядко многообразие. Всички те изграждат последователен музеен разказ, който дава възможност да се представят проблеми, рискове и форми на отношение към животинското многообразие.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...