Акценти
Начало / Общество / Обособени регистратури и ПОС терминал улесняват хората в Районен и Окръжен съд

Обособени регистратури и ПОС терминал улесняват хората в Районен и Окръжен съд

С началото на новата седмица на първия етаж в съдебната палата в Плевен отвориха врати две обособени регистратури – на Районен и на Окръжен съд. Там се приемат всички искови молби, молби на граждани.

Освен това, в регистратурата на Районен съд има инсталирани ПОС терминални устройства, посредством които може да се осъществява плащане, уточни административният ръководител на съда Даниела Дилова. Отделно от това има възможност сумите до 10 лева да бъдат платени в касата на съда срещу квитанция. Разплащането на по-големите суми може да се извършва или чрез ПОС терминалното устройство или в офисите на банките, които са в съдебната палата.

В Окръжен съд също има ПОС терминал, но той все още не е сложен в регистратурата, това ще се направи до няколко дни. В момента функционира такова устройство има в счетоводството като в края на миналата седмица са били първите две плащания през него. По принцип в Окръжен съд има значително по-малко внасяния на суми, обясни ръководителят на институцията съдия Александър Григоров. И в по-горната инстанция е въведено плащането на суми до 10 лв. за удостоверения и за преписи от документи да се извършва на касата като облекчението за гражданите е, че става по-бързо, а и не се внася такса на обслужващата банка. При ПОС терминала също има такса, но тя е много по-малка – от порядъка на 50 стотинки.

Административният ръководител на Окръжна прокуратура Иво Радев допълни, че при тях приемът на такси е много по-ограничен отколкото в съда, но е предвидено и там да има ПОС терминал. В момента тече процедура на приемане и инсталиране на такъв, обучава се служител за него и до две седмици и в Окръжна прокуратура ще има устройство. Освен, че ще се избягва високата комисиона, която налагат банките при извършване на плащанията, терминалът ще е достъпен и удобен за гражданите, допълни също Иво Радев.

Що се отнася до това дали в съдебната палата ще има отново офиси на обслужващите съда две банки, съдия Григоров уточни, че договорът им е изтекъл. Предстои от съда да направят искане да бъде настанен един банков служител, който на практика да извършва това, което извършваха двата банкови клона и таксите да се внасят и при него. Но кога ще бъде проведен търга, зависи от Министерство на правосъдието.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...