Акценти
Начало / Образование / Областният управител връчи сертификати на евродепутатите от Гимназията по туризъм

Областният управител връчи сертификати на евродепутатите от Гимназията по туризъм

DSCN6670

Областният управител на Плевен Илиян Йончев връчи евросертификати на ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов”, които участваха в състезанието за евродепутати „Евроскола” в Европейския парламент в Страсбург. Сертификатите са подписани лично от  председателя на Европейския парламент (ЕП) Мартин  Шулц. Важните документи бяха връчени тържествено в зала „Плевен” на Областна администрация в присъствието на директорката на училището Малинка Маринова, ръководителката на проекта старши учител Лидия Филипова, представители на Регионалния инспекторат по образованието, родители.

DSCN6664

Плевенските ученици бяха евродепутати за един ден в ЕП в Страсбург на 20 февруари, когато се състоя финалният етап на състезанието „Евроскола”, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент. Те участваха в симулация на неговата работа, разискваха и разиграваха гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз. „Отборът от 24 ученика от ПГ по туризъм представи достойно училището си, Плевен и България в конкуренция с възпитаници на елитни езикови и математически гимназии от 21 държави“, каза Малинка Маринова. Тя изтъкна огромните позитиви за учениците от работата по европейски проекти, която стартира в училището от 2006 година.

Освен това посочи, че евросертификатите, които получиха възпитаниците на гимназията, им дават много голям шанс да се реализират с предимство във всички сфери на обществените науки, публичната администрация и политическите дейности. „Искрено се надявам, че нашите ученици ще имат възможност да се реализират на различни ключови места в Европа и Европейския съюз и да постигнат много, защото те имат силите, уменията, знанията и видяха как на практика се решават важни въпроси за европейската общност”, заяви Маринова. Тя каза още, че учениците в бъдеще ще направят държавата ни привлекателна и ще създадат условия младите хора да остават в нея.

DSCN6682

„Уважаеми евродепутати, аз до сега не съм имал честта да посетя Европейския парламент, а вие освен че сте го посетили, сте били и евродепутати за един ден. Това принася в нашия град една по-силна и по-устойчива вълна за следване на европейския модел. Убеден съм, че там сте усетили точно духа на обединена Европа. И моята молба към вас е да го пренесете в нашия град”, каза в обръщението си към младите хора Илиян Йончев. И добави, че скоро България ще се оттласне от дъното и управляващите трябва да създадат условия младите хора да се чувстват добре и след като завършат образованието си – у нас или в чужбина, да се върнат в Плевен и да работят за него.

Той призова учениците в неофициален разговор след срещата да споделят своите най-ярки впечатления от вълнуващото преживяване и да дадат идеи какво може да се направи, за да бъде пренесен европейският дух в Плевен. В заключение областният управител пожела на младежите да продължават в същия дух напред, да ценят приятелството и да обичат града си.

DSCN6676

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...