Акценти
Начало / Общество / Съветниците днес почнаха работа навреме, но работиха твърде неефективно

Съветниците днес почнаха работа навреме, но работиха твърде неефективно

общински съвет

За първи път днешното заседание на Общинския съвет в Плевен започна навреме – в 9.05 часа имаше кворум, но с това се изчерпват положителните оценки.

Причина може би беше необичайната обстановка, в която започна заседанието. Голяма група търговци, представители на малкия и средния бизнес, бяха обсадили входовете към зала „Гена Димитрова”, където се провеждат заседанията на Общинския съвет, а после влязоха и препълниха самата зала.

Още при гласуването на дневния ред нещата тръгнаха на зле. Беше предложено от него да отпадне гледането на проекта за договор за съвместно финансиране на Плевенска филхармония  от Община Плевен и Министерството на културата. Предложението беше прието, но по настояване на съветника от ГЕРБ Петя Василева то беше прегласувано. Мотивът на Василева беше, че съветниците не са разбрали добре за какво точно дават гласа си. Така при повторния вот резултатът беше в полза на това точката за бъдещото финансиране на филхармонията да остане.

Другият спорен момент очаквано беше предложението, касаещо поставянето на нови преместваеми павилиони за вестници и цигари. Още при обсъждането на дневния ред беше предложено тази точка да отпадне, но  с 14 гласа „за” съветниците я запазиха. После единодушно гласуваха тя да бъде първа, а не 30-та. След което споровете се завъртяха около това питанията на граждани да бъдат изтеглени в началото на заседанието. Два гласа обаче не стигнаха  това да се случи. Това предизвика залп от недоволство сред присъстващите на заседанието граждани, което даде повод на председателя на Общинския съвет да прекъсне заседанието и да даде 10 минути почивка. Която, както съветникът Пенчо Карагьозов определи, от десетминутна стана половинчасова. Той внесе и процедурното предложение отново за питанията на граждани  и за втори път се наложи прегласуване. След него най-сетне те станаха първи.

Така чак в 10.30 часа съветниците стигнаха до окончателното гласуване на дневния ред, за да започнат същинската си работа. Освен първоначално предвидените 40 точки, в него бяха включени и още пет допълнителни.

Някои от съветниците определиха днешното заседание като пълна анархия и вината за това те видяха в председателския съвет. За първи път започнахме работа навреме, но председателският съвет влезе неподготвен на това наше заседание, обобщи Пенчо Карагьозов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...