Акценти
Начало / Общество / Няма сериозни проблеми по дигите на Дунав в община Гулянци

Няма сериозни проблеми по дигите на Дунав в община Гулянци

Специално сформирана комисия от община Гулянци и “Напоителни системи” ЕАД – Хидротехнически район Гулянци е направила оглед на дигите по река Дунав с цел установяване на състоянието им. Констатацията е, че сериозни проблеми няма, съобщават от пресцентъра на община Гулянци.

Обходени са хидротехническите съоръжения по поречието на Дунав и са набелязани местата, които евентуално могат да поддадат при високи води. Единият от проблемите са дупките от земеровни животни. От “Напоителни системи” редовно тампонират такива дупки, но животните копаят нови и на практика е невъзможно да бъдат изгонени от естествената им среда. Друг проблем е растителността, която изобилства по мокрия откос на дигата, както и слягането на короната на съоръжението на някои места, уточняват от местната администрация. Преди две години “Напоителни системи” са извършили насипване на короната и цялостно почистване на растителността – дейности за общо 450 хил. лв. На този етап други такива масови мероприятия не са планирани. Средствата за поддръжка и ремонт по дигите са от държавния бюджет – от Междуведомствената комисия към Министерски съвет, тъй като всички хидротехнически съоръжения са държавна собственост.

Към настоящия момент нивото на Дунав е ниско и няма опасност от високи води, са коментирали специалистите от “Напоителни системи”. Въпреки това кметствата, които са по поречието – Искър, Гиген, Дъбован, Загражден и Сомовит, са снабдени от община Гулянци с по 20 чувала пясък , като те разполагат и с дадени по-рано количества. Подадена е заявка за доставка на още 2 000 чувала.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...