Акценти
Начало / Последни новини / Нора Рашева девета на Европейското училищно първенство по класически шахмат

Нора Рашева девета на Европейското училищно първенство по класически шахмат

Нора Рашева (СКШ „Плевен ХХІ”) се класира на девето място в Европейското индивидуално училищно първенство по класически шах, което се проведе в Румъния. Нора  участва в групата момичета до 11 години като шампионка на България на ДИУП и стартира под номер 4 с международен рейтинг 1475. Нашата състезателка записа три победи,  три загуби и три ремита в партиите срещу представителки на Русия, Грузия, Украйна, Беларус, Босна и Херцеговина и Турция. С 4.5 точки от  9 възможни тя се нареди 9-та от 23 участнички.

Конкуренцията и` беше силна, срещите –  равностойни и дълги, с продължителност над 4 часа и с много поучителни моменти в тях, коментира мс Христинка Илиева, треньор на Нора Рашева.

Нора не успя да се пребори за така желаното призово място, но сподели, че сега е по-амбицирана от всякога.

На Европейския училищен шампионат тя представи България и своето училище – ОУ „Валери Петров“ Плевен.

Състезанието се проведе в Мамая от 31 май до 8 юни с участието на 12 българчета, повечето от които победители на Държавното училищно първенство в Добрич в началото на май. Тяхното участие бе финансово обезпечено от МОН, с което БФШ 1928 сътрудничи за втора поредна година.

Голяма радост за България донесе Петя Караиванова от София, която стана шампионка във възрастова група момичета до 13 години и благодарение на нея на награждаването се чу българския химн.

Чудесно е и представянето на най-малкия състезател на България Калоян Пантев, който спечели сребърен медал при момчетата до 7 години.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...