Акценти
Начало / Здравеопазване / Нов хемодиализен апарат и ехограф вече работят в болницата в Червен бряг

Нов хемодиализен апарат и ехограф вече работят в болницата в Червен бряг

нова апаратура

Близо 90 хил. лв. инвестира тази година Община Червен бряг в Общинската болница. С по-голяма част от парите е закупена нова медицинска апаратура, а с останалите 20 хил. лв. е направен ремонт на Хирургичното отделение, съобщават от пресцентъра на Община Червен бряг.

„В резултат на множеството инвестиции от Бюджета, както и редица дарения, направени в  последните 4 години, сградният фонд е в отлично състояние, а условията за работа там са повече от добри” – коментира управителят на МБАЛ – д-р Цветан Костадинов.

Със средства от бюджета е закупен нов, немски хемодиализен апарат на стойност  22 500 лв., като така отделението по Хемодиализа вече е напълно окомплектовано с 8 апарата. Миналата седмица е доставен и новият ехограф, на стойност 12 хил. лв., за нуждите на отделенията по образна диагностика и АГО. Скоро Вътрешно отделение ще има и модерен бронхоскоп за диагностика на белодробни заболявания. Тази седмица отделението по АГО ще бъде дооборудвано със съвременен генекологичен стол, новозакупени са и 3 ЕКГ апарата на стойност 6 хил. лв.

След ремонта в операционния блок на Хирургичното отделение са обособени  две съвременни операционни зали, а това  е важно, защото тук годишно се правят по 500 операции. Със средства от бюджета на болницата е ремонтирано и Детското отделение.

„Всичките ни отделения са обезпечени с пълен обем специалисти”, твърди д-р Костадинов . Единствените притеснения на управителя на МБАЛ са към държавната политика и недовършената реформа в болничната помощ и здравеопазването като цяло. Още повече, че се очаква сериозно недофинансиране в болничната помощ от НЗОК, което ще изправи пред големи затруднения дейността на червенобрежката болница до края на годината. С докладна записка за всичко това са уведомени кметът и Общинският съвет, за да се търси своевременно решение на създалата се трудна финансова ситуация. Безлихвен заем за временно подпомагане или разрешение на болницата да увеличи собствения си кредит към определени банки са едни от възможните изходи от тази ситуация.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...