Акценти
Начало / Спорт / Анатоли Атанасов и Ева Русева начело в класирането в турнира за купа „Евроинс“

Анатоли Атанасов и Ева Русева начело в класирането в турнира за купа „Евроинс“

купа "Евроинс"
47 шахматисти на възраст от 5 до 72 години събра в Плевен традиционната за града ни надпревара за купа „Евроинс”. Сред участниците имаше и гости от Пловдив, Ловеч, Раднево и Мездра. Тази единствена по рода си верига за любителите на древната игра в града  датира от 2009 година и се организира от СКШ „Плевен 21“. От тази година резултатите от турнира се предоставят на Бъбгарската федерация по шах за изчисляване на българско ело.

Анатоли
В група А, в конкуренцията на 29 шахматисти, едноличен победител стана 18- годишният състезател на СКШ „Плевен 21“ – Анатоли Атанасов, с актив от 5,5 точки. Талантливият състезател на треньорката мс Христинка Илиева е трикратен носител на Купа „Евроинс“ през 2010, 2011 и 2012 година.С натрупаните до момента 39 точки от 40 възможни Анатоли  повежда и в тазгодишната класация.

Втората награда спечели 16-годишната Симонета Иванова с 5 точки. Като държавни шампиони за 2013 г. на двамата плевенчани им предстои участие на Световно първенство в Обединени Арабски Емирства през декември.

За третата награда се пребори гостът от Раднево Мирослав Митев, също с 5 точки. Наградата до 14 години получи Давид Цветанов, който се нареди на четвърта позиция в целия турнир, натрупал същите точки, но с по-лоши допълнителни показатели. Женската награда отиде при Гергана Димитрова, която събра 3,5 точки. От 10 годишните шахматисти първи се класира Валентин Митев с 3,5 точки.

В групата на начинаещите за участие се записаха 18 момичета и момчета. Ева Русева

С по 6 победи финишираха две момичета – Ева Русева и Кристина Апулчева. По-добрите турнирни показатели отредиха първото място да заеме второкласничката от НУ „Христо Ботев“ Ева Русева, която доби право да играе занапред в група А. Ева бе наградена с купа под формата на офицер и специално изработен плакет, символизиращ златен медал и грамота. Втора остана ученичката от НУ „Отец Паисий“ Кристина Апулчева, а бронзовия плакет получи Иван Червенков от СОУ „Иван Вазов“, финиширал с 5 точки.

купа "Евроинс"
Най-малкият участник бе Теодор Кръстев, от трета група на ЦДГ 6 „Чучулига“. За старанието и добрата си игра малкият шахматист от школата на СКШ „Плевен 21“ бе награден с грамота и предметна награда.
Третият, заключителен турнир от шахматната верига Купа Евроинс ще се проведе в началото на месец декември в клуба на бул. „Скобелев” 20.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...