Акценти
Начало / Култура / Новото заглавие на Плевенската Драма показва народопсихология в текст, песни и танци

Новото заглавие на Плевенската Драма показва народопсихология в текст, песни и танци

Текстове, песни, танци – всички средства на театъра ще бъдат обединени в един спектакъл на плевенска сцена. Така представи днес пред медиите новото заглавие на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” директорът на Драмата Васил Василев. Той откри пресконференцията, изказвайки своята солидарност към случващото се по света, но и с надеждата, че именно културата е това, което обединява хората.

Репетициите на спектакъла по класически български текстове са започнали преди два дни, разкри от своя страна режисьорът Димо Дешев. Работното заглавие на проекта е „Българите идат“, а обещанието на създателите му е публиката не само да се разсмее, а и да се замисли, когато го види на плевенска сцена.

„Ние вярваме, че български театър се прави с българска драматургия. Ако нямаше написани неща от Йовков, от Вазов, историята на българския театър от 20-та, от 30-та година каква щеше да бъде? Историята на българския театър е и това, което е написано като драматургия. Затова ние, като хора от театъра, държим тези текстове да не бъдат забравяни. Да не забравяме тези класически български текстове, които ни помагат да разберем що за хора сме”, сподели Димо Дешев. По негови думи това е един спектакъл, който изследва народопсихологията на българския народ, който разкрива, че това, което сме били, сме и днес.

„Решихме да обединим малко или много всички усилия на плевенската култура в една посока. С този спектакъл правим едно подсещане кои сме ние и защо сме такива”, допълни директорът на театъра Васил Василев. Участие в представлението ще вземат артистите Мариета Калъпова, Надя Новоселска, Ива Николова и Георги Ангелов. Танцова група от 5-7 души от Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” също се включва в новото заглавие. На сцената плевенчани ще видят и Общински хор „Гена Димитрова” с ръководител Анелия Дечева, която е музикален консултант. Консултант по музиката е и Красимир Кондов, а по костюмите -Зоя Минева.

Амбицията е спектакълът да стане забавен и гледаем, сподели Димо Дешев. Дали опитът ще се окаже успешен, ще стане ясно на 19 октомври, когато ще е премиерата. Той разкри една малка част от сюжета, който започва с това, че през 2018 година се очаква България да поведе в Европейския съюз, откъдето идва името на спектакъла „Българите идат”. Една част от представителите отиват в Брюксел и … Какво се случва там плевенчани ще разберат, ако посетят представлението.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...