Акценти
Начало / Общество / Нова автомеханична пожарна стълба получи пожарната в Плевен

Нова автомеханична пожарна стълба получи пожарната в Плевен

нови пожарни стълби
Снимка: Пресцентър МВР

Една от петте автомеханични 42-метрови пожарни стълби, закупени с европейско финансиране по ОП „Регионално развитие“, ще бъде за огнеборците в Плевен, става ясно от съобщение на пресцентъра на МВР. Модерното оборудване е доставено по мащабен  проект на Министерството на вътрешните работи и по думите на заместник – министъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова, в страната ни за пръв път се доставя подобна пожарна техника.

Предвижда се автомеханични 42-метрови стълби да бъдат предоставени на пожарните служби  още в София, Пловдив, Варна, Бургас.

Стойността на проекта „Модернизация на структурните звена на НСПБЗН-МВР в столичния агломерационен ареал и агломерационните ареали на шестте най-големи града – Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора“ е за над 97 млн. лева, от които 85% се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие. След реализирането на проекта огнеборците от 86 населени места ще могат по-бързо и адекватно да реагират при възникването на пожарен инцидент. На практика проектът ще засегне пряко работата на над 50% от пожарникарите в страната и ще се повиши пожарната сигурност на над 5 000 000 души. Доставеното до момента оборудване по проекта включва 175 пожарни автомобила лек, среден и тежък тип, 6 автомобила за спасителна дейност тежък тип, 26 автомеханични стълби /30 м/, 27 оперативно-щабни автомобила, 1230 въздушно-дихателни апарати, 26 компресора, 10 стенда за изпитване, 2412 комплекта лични предпазни средства, 48 костюма за химическа защита, 205 комплекта отражателно облекло, 172 моторни триона и циркуляри и 2660 шланга.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...