Акценти
Начало / Общество / КНСБ отбелязва 25 години от създаването си

КНСБ отбелязва 25 години от създаването си

IMG_7329КНСБ

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) се подготвя да отбележи 25 години от създаването си. Това беше повод за пресконференцията днес на ръководството на КНСБ в Плевен.  Янчо Андонов,  председател на регионалната структура на синдиката в Плевен,  припомни, че КНСБ е наследник на 100-годишната профсъюзна традиция в страната. Синдикатът обединява 35 федерации, синдикати и съюзи, и това го прави най-голямата синдикална организация в страната.  Синдикалният лидер припомни накратко историята на създаването и развитието на Конфедерацията.

Към момента регионалната структура на  КНСБ  има близо 9 700 членове, обединени в 262 синдикални организации. На местно ниво 82% от организираните в синдикати работници са членове на КНСБ, подчерта Андонов.  Като с най-голям дял са организациите в сферата на здравеопазването, образованието, реката промишленост и търговията.

Андонов очерта и основните проблеми, които синдикалната организация констатира на регионално ниво – работа без трудов договор, преминаване от безсрочни на срочни трудови договори, забавяне на заплати с месеци, осигуряване върху минимален осигурителен праг. За решаването на тези проблеми работим съвместно с Инспекцията по труда в Плевен, каза Янчо Андонов. Той акцентира върху един много сериозен проблем не само в региона, а и в цялата страна – задушаване на синдикализма в  международните търговски вериги.  В нашия регион в търговските вериги няма синдикални организации, заяви Андонов.  Зад  унищожаването им  синдикалният лидер вижда поръчкова система, изпълнявана от български кадри.

Регионалната структура ще отбележи 25-годишния юбилей на синдиката с тържествен координационен съвет , който ще се проведе утре, стана ясно на пресконференцията.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...