Начало / Култура / Николай Петев: Приемането на Закон за езика е крайно наложително

Николай Петев: Приемането на Закон за езика е крайно наложително

Крайно наложително е да се приеме Закон за езика и законодателно да бъде решен проблемът с авторското право. Това екатегоричната позиция на председателя на Съюза на българските писатели Николай Петев, която той заяви пред журналисти в Плевен днес. Той припомни, че още Николай Хайтов е предал за обсъждане първия вариант на Закона за езика. От Съюза на писателите също многократно е повдиган въпросът. Но досега от страна на политиците срещаме единствено необяснимо мълчание, каза Петев. Според него е абсолютно недопустимо на обществени места в страната да има само надписи на английски език и посочи, че в София например са преброили 200  такива обекти. „Такова чудо по света няма – нито във Финландия, нито в Гърция, нито в Сърбия”, изтъкна писателят.

Приемането на Закона за езика и решаването на въпроса с авторското право ще подобри значително положението на българските писатели, които в момента са на прага на безизходицата, смята Николай Петев.

Председателят на Съюза на писателите коментира и дискусията около изваждането на произведения на Ботев и Вазов от учебниците. Той нарече тази дискусия кошмар и заяви, че хората, които я подклаждат, трябва да напуснат парламента. Защото ние сме ги избрали да работят за българския народ и за българската държава, а те показват пълна липса на национална отговорност, мотивира се писателят. В същото време той изрази удовлетвореност от позицията на министъра на образованието, който демонстрирал национален характер, заявявайки категорично, че въпросът за културата на страната е от национална сигурност.

„Дори и при тези духовни бомбардировки, на които сме подложени, имам предвид не само турските сериали, трябва с цялата си душа и сърце, с цялата си чувствителност и отговорност за бъдещето да пазим българската култура”, призова Николай Петев и припомни една твърде поучителна история от бомбардировките над София през 1943 г.: През почти разрушената столица един човек, облечен с шлифер, тича по „Раковска” към Народния театър, криейки нещо под шлифера си. Този човек е Елин Пелин и под шлифера си е скрил стъкленицата със сърцето на Иван Вазов.

„Мисля, че днес, всички ние, трябва така да пазим българската култура и литература, трябва да пазим всеотдайно сърцето на Иван Вазов”, обобщи Николай Петев.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...