Акценти
Начало / Култура / Всеки месец по едно читалище в региона ще получава дарение от книги

Всеки месец по едно читалище в региона ще получава дарение от книги

Всеки месец на пето число по едно читалище в област Плевен ще получава дарение от 60 до 100 книги на български автори. Това обяви днес в Плевен председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, който представи първото дарение, получено от най-голямото плевенско читалище – „Съгласие”.

То съдържа близо 60  заглавия от български класици и съвременни автори и се прави със съдействието на депутата от БСП Румен Петков. „За нас с областния председател на БСП – Васил Антонов, е особено важно  да продължим създадената през годините практика да даряваме книги на читалищата от региона. Защото духът е този, който съхрани българщината през вековете и може да извади България от експанзията, в която се намира в момента ”, каза при връчването на дарението Румен Петков. Той допълни още, че е обезпокоен от ширещата се бездуховност, от властващата арогантна простащина и затова е много важно децата ни да имат достъп до книгите на големите български автори.

За нас е важно до децата ни да достигат стойностните книги на български автори, за да запазим вкуса и критерия на читателите, подчерта Николай Петев. Той бе категоричен, че България може да просъществува, само ако всеки един гражданин на тази страна е проникнат от отношение към културата, защото тя е националната сигурност на страната ни.  „И всички грамотни българи трябва да работят за тази национална сигурност, за да не загубим децата си”, каза Николай Петев и апелира към българските  учители и читалищни деятели да утроят силите си за запазване на духовността.

На снимката: Секретарят на читалище „Съгласие“ Маргарита Лазарова прие дарението от книги на български автори

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...